VEV ELEKTROTECHNISCH VAKONDERW

competentiegerichte kwalificatiestructuur techniek

Eerste fase VIPS-project competentiegerichte kwalificatiestructuur techniek afgerond Eerste aanzet tot meer duidelijkheid in beroepscompetenties en beroepsopleidingen voor bedrijfsleven en beroepsonderwijs

Op dinsdag 10 juli is in Bilthoven de eerste fase van het project Op weg naar een competentiegerichte kwalificatiestructuur techniek (VIPS) officieel afgesloten. De directies van de vier landelijke organen beroepsonderwijs (LOB s) VEV Elektrotechnisch Vakonderwijs, Intechnium, Vapro en SOM Opleidingen Metaal stelden het afsluitende rapport vast en accordeerden het. Voor het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs wordt met de te ontwikkelen competentiestructuur inzicht gecreëerd in de beroepscompetenties die hun personeel nodig heeft en kunnen scholen bepalen wat de inhoud van een beroepsopleiding moet worden.

Van kwalificatie naar beroepscompetentieprofiel Voor de ontwikkeling van de beroepscompetentieprofielen is uitgegaan van de werkprocessen zoals die in de beroepspraktijk worden uitgevoerd, waarbij de verantwoordelijkheden van de beroepsbeoefenaar en zijn noodzakelijke beroepshouding zijn vastgelegd. Tevens zijn elementen als marktontwikkelingen, wetgeving, technologische, bedrijfsorganisatorische en internationale ontwikkelingen beschreven. Om tot beroepscompetenties te kunnen komen, zijn de kerntaken en kernopgaven van de beroepsbeoefenaar bepaald.
Tot nu toe zijn voor negen gekozen beroepen achttien competentiedomeinen benoemd, zoals Planning, Installatie, Productie, Analyse, Leidinggeven, Communicatie. Vanaf september van dit jaar wordt op basis van de ontwikkelde formats vorm gegeven aan de rest van de beroepen en neemt het aantal beroepscompetentieprofielen toe.

Projectmanagement
Onder leiding van projectmanager Max Mulders (MCM Advies) en Emmy Peters (AOConsult) is door medewerkers van de ontwikkelingsafdelingen gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe formats voor de beroepscompetentieprofielen en de competentiestructuur. Daarin zijn de competentiedomeinen en beroepscompetenties opgenomen. Het project werd aangestuurd door de regiegroep bestaande uit de hoofden ontwikkeling van de vier landelijke organen.

Opvragen rapport
Het rapport Op weg naar een competentiegerichte kwalificatiestructuur techniek. Rapportage VIPS-PROJECT Fase 1 kunt u downloaden van de website van Vereniging Colo, de overkoepelende organisatie van landelijke organen beroepsonderwijs. Het adres is: www.colo.nl



---
Noot voor de redactie (