VAN DEN ENDE THEATERPRODUCTIES
http://www.musicals.nl

Den Haag blijft vorstelijk na vertrek Keizerin Elisabeth

Met het vertrek op 22 juli aanstaande van de musical rond de Oostenrijkse keizerin Elisabeth zal het Scheveningse Circustheater zich gaan voorbereiden op de komst begin oktober van prinses Aida en de hofhouding van de Egyptische farao's met Elton John en Tim Rice's musical Aida. Den Haag blijft, kortom, vorstelijk. De musical Elisabeth ging op 21 november 1999 in Scheveningen in première met de aankondiging dat de productie zo lang te zien zou zijn als er publiek op af kwam. In totaal heeft de musical van de schrijvers Michael Kunze en Sylvester Levay over een speelperiode van 20 maanden 581 voorstellingen en één miljoen bezoekers gehad. Prijzen waren er voor Stanley Burleson (John Kraaijkamp Award voor beste mannelijke hoofdrol, seizoen 1999/2000) en voor de musical zelf die april dit jaar de Kampioen Publieksprijs 2000/2001 in de wacht sleepte.

Het publiek kreeg in ruim anderhalf jaar vier Elisabeths te zien: Pia Douwes, Maaike Widdershoven, Ryan van den Akker en Marleen van der Loo. Onder de actrices, acteurs, dansers en musici zijn er niet minder dan 24 die vanaf het begin tot het eind zijn gebleven, waaronder Stanley Burleson (De Dood), Jeroen Phaff (Keizer Franz Josef), Addo Kruizinga en eerder genoemde Marleen van der Loo (Gravin Estherhazy en Elisabeth). Addo Kruizinga speelde ruim vierhonderd keer de rol van de volwassen Rudolf en was ongeveer honderd voorstellingen te zien als De Dood.

In totaal hebben er 71 'Rudolfjes' in Elisabeth opgetreden, waarvan 32 kleine Rudolfjes in de leeftijdsgroep van zeven tot tien jaar en 38 middelgrote Rudolfs, de groep die tussen de elf en veertien jaar oud was. Dit laatste aantal ligt wat hoger omdat enkelen de baard in de keel kregen. De Rudolfs mochten maximaal twaalf keer per jaar op.

De CD met hoogtepunten uit de Nederlandse Elisabeth-productie bleek goed voor een maandenlange notering in de Album Mega Top 100 en 'kreeg goud'. Er zijn inmiddels 74.389 exemplaren van verkocht.

Elisabeth houdt op in Nederland maar is te zien in het Colosseum Theater in Essen, Duitsland, met Pia Douwes voor de derde achtereenvolgende keer in de titelrol. Pia Douwes creëerde de Elisabeth-rol in de Weense oerproductie van Elisabeth in Theater an der Wien (van september 1992 tot en met april 1998). De musical was tenslotte ook de productie waar vele tienduizenden verpleegkundigen gratis naar toe gingen nadat deze groep was uitverkozen voor het Nationale Kerst Kado 2000.