GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 23 juli 2001 17:51

klimaatprobleem nog niet opgelost
23 juli 2001

De Tweede-Kamerfractie van GroenLinks is blij dat er een akkoord is gesloten over de uitwerking van het Kyoto Protocol, maar is minder tevreden met de inhoud ervan. Hoewel de verwachtingen voor de conferentie niet hoog gespannen waren, valt het akkoord op belangrijke punten toch nog tegen.

GroenLinks is teleurgesteld over de afspraken over alternatieve maatregelen. Zo zijn er mogelijkheden voor landen als Canada en Japan gecreëerd om bossen en zelfs landbouwgrond op te geven als "CO2-eters" of "sinks". Door dergelijke "rekentrucs" hebben deze landen in feite bedongen dat ze lagere doelstellingen mogen hanteren.

Ook met de mogelijkheid om een deel van de reductiedoelstelling te realiseren in ontwikkelingslanden en Midden- en Oost-Europa is GroenLinks niet gelukkig. Dit leidt de aandacht af van de noodzakelijke binnenlandse maatregelen. Zo is sinds 1986 de uitstoot door het verkeer in Nederland met 40% toegenomen, en deze groei gaat alleen maar door. Vooralsnog heeft het Kabinet geen maatregelen geformuleerd om hier iets aan te doen.

Met dit akkoord is het klimaatprobleem helaas nog niet opgelost. GroenLinks is van mening dat de echte oplossing zit in het terugbrengen van het energieverbruik en het bevorderen van het gebruik van schone energie.

Toch ziet GroenLinks ook lichtpuntjes. Het akkoord is een basis om op verder te gaan. Het biedt landen de mogelijkheid het Kyoto Protocol te ratificeren. GroenLinks hoopt dat het akkoord veel landen ertoe aan zal zetten meer te investeren in energiebesparing en schone energie.

Dat het resultaat van de onderhandelingen in Bonn tegenvalt, is minister Pronk niet aan te rekenen. Hij heeft zeker zijn best gedaan. Wel blijft het zorgelijk dat de grootste CO2-producent, de VS, het akkoord niet heeft ondertekend. GroenLinks roept politieke partijen, de milieubeweging en bedrijven op druk uit te oefenen op de VS om zich alsnog achter het Protocol te scharen.

Hugo van der Steenhoven.