Novib

NOVIB GEEFT NOODHULP NA OVERSTROMINGEN IN ORISSA

Den Haag, 23 juli 2001.

Novib heeft f 250.000,- beschikbaar gesteld voor noodhulp in het door overstromingen getroffen Orissa in oost-India. Als gevolg van hevige regen zijn er ernstige overstromingen ontstaan in Orissa. Naar schatting zijn ruim 1 miljoen mensen afgesneden door het water en ca. 6 miljoen mensen bedreigd in hun levensonderhoud. Huizen, wegen en bruggen en landbouwgrond zijn verwoest. Er is gebrek aan voedsel, schoon drinkwater, onderdak en veevoer. Er dreigt een uitbraak van epidemieën.

Novib's partner CYSD (Centre for Youth and Social Development) is actief op het gebied van gezondheidszorg, voedselvoorziening, onderdak en zorg voor vee. Er worden gemeenschapskeukens en mobiele medische klinieken opgericht en er wordt veevoer verstrekt. Het noodhulpproject zal 10.000 families in vier districten (Puri, Jagalsingpur, Cuttack en Jaipur) bereiken. In een later stadium zal de nadruk liggen op het herstellen van de voorziening van eigen levensonderhoud.

Tevens geeft Novib's zusterorganisatie Oxfam GB noodhulp in Orissa in de vorm van waterzuivering, voedselhulp en onderdak ten bate van 15.000 families. In 1999 werd Orissa door een cycloon getroffen, waarbij 20.000 doden vielen. In 2000 kende het gebied een grote droogte. Novib en CYSD waren ook bij de noodhulp na de cycloon in 1999 betrokken, o.a. met rehabilitatieprojecten en de bouw van cycloonshelters, die ook als schoolgebouw dienst doen.


Noot voor de redactie (