CDA

Verhagen: G8 blijft noodzakelijk; meer (tijdelijke) grenscontroles mogelijk en nodig

"De G8-topconferenties [de top van de zeven rijkste industrielanden en Rusland] blijven noodzakelijk." Dat zegt Tweede Kamerlid Maxime Verhagen naar aanleiding van de G8-top in Genua, en legt uit waarom: "Op dit soort topconferenties ontmoeten de wereldleiders elkaar en komen dan toch elke keer weer tot enkele. Zo zijn er op de top in Genua afspraken gemaakt ten aanzien van schulden van Derde Wereldland en de bestrijding van AIDS."

Verhagen vindt het idee van een kleinschaliger opzet van een G8-topconferentie, met minder omvangrijke delegaties "prima", maar hij is tegen geheim overleg achter gesloten deuren. Volgens hem dwingt de publiciteit rond dit soort topconferenties de wereldleiders tot het maken van concrete afspraken.

Wat betreft de bestrijding van geweld tijdens topconferenties denkt Maxime Verhagen het instellen van meer (tijdelijke) grenscontroles kort voor dit soort bijeenkomsten. Het Verdrag van Schengen (over opheffing van controles aan de binnengrenzen van de EU-lidstaten) staat dit, volgens hem, toe, zolang dit maar achteraf verantwoord wordt. "Meer tijdelijke grenscontroles zijn een adequaat middel tegen her rondreizend gezelschap van beroepsrelschoppers", aldus Verhagen.