Politie Amsterdam-Amstelland

Onderzoek moord heropend
23-7-2001. De recherche van bureau Van Leijenberghlaan heeft het onderzoek naar de gewelddadige dood van Dorinda Despotovic, een vrouw die het leven liet op 18 mei 1996, heropend. Het onderzoek staat onder supervisie van de officier van justitie van het parket Amsterdam. Op zondag 8 juli jongstleden meldde zich een 30-jarige Amsterdammer die zijn betrokkenheid bekende. Hij beweert de schutter te zijn die het destijds 27-jarige slachtoffer doodschoot.

De vrouw werkte bij het kantoor van de Joegoslavische luchtvaartmaatschappij in de Jan Luijkenstraat. Ze ging op zaterdagochtend 18 mei 1996 naar haar werk en parkeerde haar auto op de oprit van het luchtvaartkantoor. Toen ze uitstapte en naar het hek liep om dit af te sluiten, verscheen er plotseling een man. Deze trok een vuurwapen en schoot op de vrouw in. Het slachtoffer overleed ter plaatse. Een dag later werd haar ex-vriend gearresteerd. De man zat enige tijd in voorarrest en kwam weer op vrije voeten. Hij staat inmiddels niet meer als verdachte te boek.

De nu aangehouden man is voorgeleid bij de rechter-commissaris en zit in voorarrest. Het heropende rechercheonderzoek richt zich met name op het motief en de verdere achtergronden van de zaak.



In Opsporing Verzocht
23-7-2001. Vanavond komen in Opsporing Verzocht twee zaken aan bod van de politie Amsterdam-Amstelland. Het gaat om twee ernstige delicten, te weten de moord op een tot nu toe niet geidentificeerde man in de Cabotstraat en de moord op Ron Borrias in de Marco Polostraat. De hoofdofficier van justitie van het parket Amsterdam heeft 25.000 gulden uitgeloofd voor tips die leiden tot aanhouding of bekendwording van de dader(s) van de zaak Borrias/Marco Polostraat.

Meer weten? Lees de pagina Assistentie gevraagd.



15-jarige bromfietser gewond
23-7-2001. Bij een aanrijding met een auto raakte zondagavond op het Stadionplein een 15-jarige bromfietser gewond. Hij liep een gebroken scheen- en kuitbeen op. De bromfiets waarop de jongen reed, was s ochtends gestolen. De gewonde berijder is naar een ziekenhuis overgebracht en komt naar verwachting over twee weken pas weer thuis.



Ongevallen in het verkeer
23-7-2001. Zaterdagmiddag is een 35-jarige automobilist gewond geraakt bij een eenzijdig verkeersongeval in de Johannes Meewisstraat. Hij verloor de macht over het stuur in een bocht en ramde een boom. Doordat de chauffeur vermoedelijk geen gordel droeg, sloeg hij met zijn hoofd tegen het dashboard of de voorruit. Het slachtoffer is met hoofdletsel naar een ziekenhuis overgebracht. Intussen is duidelijk dat de man geen rijbewijs had.

Mauritskade
In de nacht van zaterdag op zondag is op de Mauritskade een bestelwagen tegen een lichtmast gereden. De bestuurder lette vermoedelijk onvoldoende op, raakte een trottoirband en kon de auto niet meer in de juiste koers krijgen. Zowel de chauffeur als zijn passagier zijn met diverse verwondingen naar een ziekenhuis overgebracht. Van het busje was nog maar weinig over.

Haarlemmerweg
Op de kruising van de Haarlemmerweg - Radarweg reed een 30-jarige automobilist met hoge snelheid boven op een voor hem rijdende auto die optrok nadat het verkeerslicht op groen sprong. De beide inzittenden van de aangereden auto werden met rug- en nekklachten naar een ziekenhuis overgebracht. De chauffeur die de aanrijding veroorzaakte ging overigens ook gewond naar een hospitaal. Omdat hij had gedronken volgde een vordering mee te werken aan alcoholonderzoek. Hieraan wenste de man niet mee te werken. Hierop is zijn rijbewijs in beslag genomen.

Zuidplein
Zaterdagmiddag zijn op het Zuidplein twee voetgangers gewond geraakt die tussen twee stilstaande trams (lijn 5) doorliepen. Toen een van de trams optrok, werden beiden geraakt. Een van de slachtoffers, een 23-jarige Amsterdammer, kwam nog even klem te zitten tussen de tram en het perron. Toen de bestuurder langzaam achteruit reed, was de man direct weer vrij. Het slachtoffer is in een ziekenhuis opgenomen. Hij had diverse kneuzingen en een ingeklapte long. De andere voetganger (22 jaar) is na ziekenhuisbehandeling naar huis gestuurd.

Vijzelstraat
Vrijdag is een fietser gewond geraakt die op de Herengracht het rode licht negeerde. De 27-jarige fietser werd gegrepen door een taxi die in de Vijzelstraat reed. Het slachtoffer is met een gebroken sleutelbeen naar een ziekenhuis overgebracht.



Overval videotheek
23-7-2001. In de nacht van vrijdag op zaterdag is een overval gepleegd op een videotheek aan de Jan Evertsenstraat. Een nog onbekende man dreigde niet alleen met een vuurwapen, hij sloeg de 22-jarige baliemedewerker er ook mee. De dader maakte geld buit en trok aan zijn biezen. Het slachtoffer is in een ziekenhuis behandeld.



Paard gered in Aalsmeer
23-7-2001. Vrijdagmiddag hebben politieruiters en de brandweer op de Oosteinderweg in Aalsmeer een te water geraakt paard gered. Het dier zat compleet vast in de prut en vertoonde al
uitputtingsverschijnselen. Voor de redding werd onder andere gebruik gemaakte van touw en blok en lieren. Het beest kwam er uiteindelijk ongehavend vanaf. Met schrikachtige bewegingen bracht hij zijn redders wel letsel toe. Zijn bazin kreeg een klap van het paardenhoofd en een brandweerman liep een schop tegen zijn lip op. De bazin is in een ziekenhuis behandeld.
Onwel door piercing
23-7-2001. Vrijdag rukten politie en GG&GD uit naar de Oudezijds Voorburgwal waar een vrouw onwel was geworden. Het betrof een 21-jarige inwoonster van Tilburg die na het laten plaatsen van een tongpiercing al een paar dagen niet meer had gegeten en sindsdien al meerdere keren was flauwgevallen. Ze werd ter plaatse onderzocht en omdat ze niks mankeerde niet meegenomen naar een ziekenhuis. Ze kreeg het dringende advies om toch maar wat te eten.
Drugs in de disco
23-7-2001. Beveiligingspersoneel van een disco droeg in de nacht van zaterdag op zondag een man aan de politie over die zich opvallend gedroeg met pilletjes. Het ging om een 29-jarige Zweed. Hij had 39 xtc-pillen bij zich. Hij is aangehouden en wordt dinsdag voorgeleid voor de officier van justitie.
Verslaafde aangehouden
23-7-2001. Op de Amstel is zaterdag een verslaafde man aangehouden die openlijk drugs gebruikte. De verdachte, die een valse naam opgaf, stond in het opsporingsregister en moet nog 14 dagen zitten. Hij wordt aan justitie overgedragen.
Overval Portsmuiden
23-7-2001. Twee gemaskerde mannen hebben vrijdag een overval gepleegd op een bedrijf aan Portsmuiden. Het duo bedreigde te twee aanwezige personeelsleden met een vuurwapen en bond ze vast. Nadat duidelijk werd dat er in het bedrijf geen geld voorhanden was, werd het privé-geld van de werknemers afgenomen. De slachtoffers werden overigens ook vastgebonden. Nadat de overvallers waren vertrokken, zagen ze kans zich te bevrijden en sloegen alarm.
Aanzienlijke waterschade
23-7-2001. De politie heeft zaterdag op een zolderetage aan de Ceintuurbaan een hennepplantage ontmanteld. Er zijn circa 100 planten en kweekapparatuur in beslag genomen. De politie stuitte op de planten na klachten over wateroverlast. Bij twee etages onder de zolder druppelde het water uit het plafond. Een verdieping hoger bleek zware waterschade te zijn aangericht en lag een deel van het plafond eruit. Tot slot trof de politie op de zolder een hennepkwekerij aan. De oorzaak van de lekkage was een overlopend watervat.



Tramrails-gewonden
23-7-2001. Een 56-jarige bromfietser uit Haarlem kwam vrijdag ten val in de Marnixstraat. Hij gleed uit over de tramrails, raakte in een slip en ging onderuit. Het slachtoffer raakte behoorlijk gewond aan zijn oor. Hij werd naar een ziekenhuis overgebracht en geopereerd.

Oostelijke Handelskade
Zondagmiddag kwam een 54-jarige fietser ten val op de Oostelijke Handelskade. De vrouw kwam met haar voorwiel in de rails terecht. Ze had verwondingen aan haar gezicht en een gebroken arm. Ook zij werd naar een ziekenhuis overgebracht.



Vrouw valt in café
23-7-2001. Vannacht is in een café in de Rivierenbuurt een 74-jarige vrouw gewond geraakt. Ze was op zoek naar het toilet en opende een deur waarop een bordje privé prijkte. De vrouw stapte een donkere ruimte binnen die de toegang tot de kelder vormde. Ze maakte een val van een meter of twee en brak niet alleen haar arm, maar liep ook een hersenschudding op. De vrouw is naar een ziekenhuis overgebracht.



Bromfietser in de fout
23-7-2001. In de nacht van vrijdag op zaterdag is op de Plantage Middenlaan een bromfiets in beslag genomen waarmee ruim 70 kilometer per uur werd gereden. De 22-jarige bestuurder ging ook op de bon voor het rijden zonder helm, verzekering en verlichting.



Toch achter het stuur
23-7-2001. Zondagavond is in de Sleutelbloemstraat een 48-jarige automobilist gearresteerd, die ondanks een ontzegging van de rijbevoegdheid tot mei 2002 achter het stuur zat. De man verklaarde even een testritje te hebben gemaakt. Hij had ook wat gedronken. Zijn auto was bovendien niet verzekerd.



Werken bij ons korps
19-7-2001. Ben je op zoek naar een andere baan? Er zijn bij ons korps diverse mogelijkheden om als politieman of -vrouw aan de slag te gaan. Maar er zijn ook vele andere functies waarvoor we nog mensen zoeken. Op deze site staan meer dan 50 administratief-technische vacatures. Nieuwsgierig? Klik hier voor meer informatie. Misschien kunnen wij je binnenkort begroeten als onze nieuwe collega.
Vernieling politiebus
23-7-2001. Vrijdagavond is op de Singel een man aangehouden die de band van een politiebus probeerde lek te steken. Toen hij werd aangehouden, verzette hij zich. Bij de verdachte zijn onder andere twee ploertendoders, een busje pepperspray en een mes in beslag genomen. De verdachte weigert zijn identiteit op te geven en legt ook geen verklaring af.
Tussen wal en schip
23-7-2001. Zondagochtend heeft de brandweer een 43-jarige Portugees uit de Zwanenburgwal gevist. De drenkeling was naar eigen zeggen versuft geraakt. Hij viel letterlijk tussen wal en schip en kon niet meer op het droge komen. Temeer daar hij tijdens de val zijn arm brak. Het slachtoffer is per ambulance naar een ziekenhuis overgebracht. Verkeerscontroles in de regio
23-7-2001. Hier volgt een overzicht van verkeerscontroles van het afgelopen weekeinde:

Snelheidscontroles

Startbaan (Amstelveen), vrijdagochtend negen bonnen met 78 kilometer per uur als hoogste score.

President Allendelaan, zaterdagochtend 33 bonnen met 93 kilometer per uur als hoogste score.

Gooiseweg, zaterdagmiddag 140 bonnen met 143 kilometer per uur als hoogste score.

Hoofdweg (Kudelstaart), zaterdagmiddag 19 bonnen met 94 kilometer per uur als hoogste score.

Haarlemmerweg, zondagmiddag 27 bonnen op een deel waar maximaal 70 mag worden gereden.

Noordzeeweg, zondagmiddag 21 bonnen waarbij de hoogste score boven de 100 kilometer per uur lag.

Leeuwarderweg, zaterdagavond inbeslagname van het rijbewijs van een 23-jarige automobilist uit Zoetermeer die 137 kilometer per uur reed waar hij maar 70 mocht.

A10-Noord, zaterdag de betaling van een boete van 590 gulden door een Duitse automobilist die 147 kilometer per uur reed.

A2, zaterdag een boete van 700 gulden voor een Duitse automobilist die 158 kilometer per uur reed.

A10-Noord, zondagochtend de inbeslagname van het rijbewijs van een 26-jarige automobilist uit Naarden die 194 kilometer per uur reed.

Haarlemmerweg, zondag de inbeslagname van het rijbewijs van een 19-jarige automobilist uit Heemskerk die 138 kilomeer per uur reed waar hij maar 70 mocht.

A1, zondag de inbeslagname van het rijbewijs van een 46-jarige automobilist uit Almere die 154 kilometer reed op de A1.

Mr. Visserplein, een boete van 180 gulden voor een Engelse automobilist die door rood reed.

Autogordelcontroles

Louis Couperusstraat, vrijdagmiddag 33 bonnen. Overtreders krijgen een acceptgirokaart van 90 gulden.

Cornelis Douwesweg, vrijdag 35 bonnen.

Loosdrechtweg, vrijdagavond 11 gordelbonnen, drie voor rood licht en/of niet houden aan de rijrichting en 22 snelheidsbonnen.

Algemene verkeerscontroles

Kleine Gartmanplantsoen, zaterdag de inbeslagname van een Ford Fiesta. De 30-jarige Rotterdamse bestuurder ging op de bon omdat de auto niet was verzekerd.

Dolingadreef, zaterdag een proces-verbaal voor een 46-jarige automobilist die geen rijbewijs had en een valse naam opgaf.

Rijnstraat, zaterdagavond, proces-verbaal voor een 39-jarige automobilist die bij een aanrijding was betrokken en zwaar had gedronken. De man zette een alcoholscore neer van meer dan 2.55 promille. Hij had geen rijbewijs.

Rijksweg A10, zondagochtend 48 bonnen bij een verkeerscontrole op het gedeelte waar maximaal 70 mag worden gereden. Naast 24 bonnen voor verschillende overtredingen met als negatief hoogtepunt een automobilist die achteruit reed over de snelweg, ook 24 bonnen voor snelheidsovertredingen. De hoogste score was 109 kilometer per uur.

Daalwijkdreef, zondag proces-verbaal voor een 30-jarige automobilist die zonder verlichting reed en geen rijbewijs had.

Gooiseweg, zondag proces-verbaal tegen een 38-jarige automobilist die door de rechter was veroordeeld tot een ontzegging van de rijbevoegdheid.



Reageren op de site?
Wilt u reageren op deze site? Klik dan hier om naar ons guestbook te gaan en laat een boodschap achter.