Perskamer

TNO gaat brandveiligheid van gebouwen certificeren - Aansluiting bij kabinetsstreven

TNO

23 juli 2001

TNO gaat certificaten afgeven die aangeven dat een gebouw of complex brandveilig is. Het gaat dan om het totaal van de bouwkundige en niet bouwkundige staat ten aanzien van brandveiligheid en hoe brandveilig het beheer en het gebruik is van een gebouw of bouwwerk. Tot nu toe ontbreekt een duidelijk keurmerk of certificaat waaruit direct voor iedereen blijkt dat de noodzakelijke maatregelen zijn getroffen. Met het TNO-certificaat "Brandveilig Gebouw" zichtbaar opgehangen bij de ingang, laat de gebouweigenaar of de gebouwbeheerder zien hoe goed de brandveiligheid is geregeld in zijn gebouw.

Ingewikkelde regels en meer verantwoordelijkheid TNO verwacht dat dergelijke certificaten voorzien in een duidelijke behoefte. Certificaten in de bouw bestaan nu alleen voor losse bouwproducten en bouwprocessen. Certificaten voor de brandveiligheid van hele gebouwen bestaan nog niet. TNO beoordeelt al jarenlang gebouwen en bouwaanvragen op brandveiligheid, vooral in complexe gevallen.

Gebouweigenaren en gebouwbeheerders hebben een verantwoordelijkheid ten opzichte van de gebruikers van hun gebouw en worden daarop steeds meer aangesproken. Zij willen daarom weten en aantonen hoe brandveilig hun gebouw is. Recente rampen hebben nog eens extra de aandacht op de brandveiligheidsproblematiek gevestigd. Door de vele en vaak ingewikkelde regels blijken blijkt het voor de betrokkenen moeilijk die verantwoordelijkheid op eigen kracht invulling te geven.

Sneller en eenvoudiger vergunningverlening
Het TNO-certificaat "Brandveilig Gebouw" kan ook door gebouweigenaars en -beheerders worden gebruikt om bij de overheid aan te tonen dat een gebouw qua brandveiligheid ten minste voldoet aan de wet. Gemeenten kunnen hun beoordelingen en vergunningen (bouwvergunning en vergunning brandveilig gebruik) hierdoor eenvoudiger en sneller geven. De handhavingstaak rond de bestaande voorraad zal ook worden verlicht zodat gemeenten zich kunnen concentreren op hun primaire taken. Het gaan werken met certificatie sluit goed aan bij het streven van het kabinet om met behulp van private instrumenten als certificatie te komen tot een meer efficiënte handhaving van de overheidsvoorschriften.

Meer informatie:
TNO

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft



...zie TNO magazine