Vlaamse regering

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING

VERGADERING VAN 13 JULI 2001

Nieuwe reglementen voor ondersteuning jongerenprojecten

Op voorstel van Vlaams minister van Jeugd Bert ANCIAUX heeft de Vlaamse Regering drie nieuwe reglementen goedge- keurd voor de ondersteuning van jongerenprojecten.

Vreemd gaan (Internationaal jeugdwerkbeleid)

Het eerste reglement wil internationale projecten van jongeren kansen bieden. Verenigingen die kinderen en jongeren ontvangen uit landen die geconfronteerd worden met de gevolgen van uitzonderlijke situaties (oorlog, milieurampen, .) kunnen hiervoor subsidies aanvragen. Ook bi- en multilaterale vormingsprojecten met jongeren en/of jeugdwerkers komen in aanmerking voor subsidies.

Het reglement vermeldt de voorwaarden voor de verenigin- gen of besturen die een aanvraag indienen en specificeert voor welke onkosten men een subsidie kan ontvangen. Bin- nen de perken van het beschikbare budget bedraagt de maximale toelage per jaar en per organisatie 14.800 euro.

Het subsidiereglement voorziet ook middelen voor een gro- tere participatie van jongeren aan internationale activi- teiten. Momenteel participeren ongeveer 1000 jongeren per jaar aan internationale activiteiten; de beleidsambi- tie is 1500 jongeren per jaar.

Internationale projecten komen in aanmerking onder vol- gende voorwaarden:

- uitwerking en realisatie door Vlaamse jongeren (tussen 16 en 25 jaar);

- geen toeristische activiteit, wel voldoende kansen tot intercultureel contact;

- gerealiseerd in het buitenland;

- resulteren in een "tegenprestatie" vanwege de gesubsi- dieerde (b.v. een fotoreportage).

Deze projecten kunnen individueel of in groep (max. 4) worden uitgewerkt en gerealiseerd. Het reglement voor- ziet ook beurzen voor individuele jongeren (tussen 16 en 25 jaar) die wensen deel te nemen aan een internationaal initiatief dat wordt georganiseerd door een vereniging die gesubsidieerd wordt op basis van het decreet op het landelijk georganiseerd jeugdwerk. Binnen de perken van het beschikbare budget wordt per jongere een maximale toelage (zowel voor eigen initiatieven als voor de beur- zen) van 750 euro voor verblijfskosten en 75% van de reiskosten voorzien.

Het subsidiereglement 'Internationale Projecten' creëert ook ruimte om bijzondere projecten eenmalig te subsidi- ëren. Het gaat voor dit eerste jaar om projecten die het recht op zinvolle vrije tijd van jonge vluchtelingen cen- traal stellen. Ons land wordt de laatste jaren immers geconfronteerd met een belangrijke instroom van vluchte- lingen. Als minister van Jeugd vindt Bert Anciaux het belangrijk dat ook hun rechten op spel en ontwikkeling worden gegarandeerd. Bedoeling is om gedurende dit jaar kennis op te doen die later haar nut kan bewijzen in het onthaalbeleid.

Het voorgestelde reglement werkt daarenboven complemen- tair aan de mogelijkheden die reeds geboden in de Europe- se Programma's die in samenwerking met de Vlaamse Gemeen- schap worden opgezet.

Een mening ? (Informatie- communicatie en inspraakprojec- ten)

Het tweede reglement heeft als doelstelling de participa- tie van jongeren te stimuleren en de informatieverstrek- king naar jongeren te bevorderen. Verenigingen krijgen de kans om projecten in te dienen die:

- voorzien in een informatieaanbod voor jeugd of jeugdwerk. Het is immers essentieel dat jongeren vol- doende kansen krijgen om informatie op maat te vinden. Deze projecten moeten op termijn een globaal informatie- beleid mogelijk maken.

- bijdragen tot een positieve beeldvorming over de jeugd. Nog al te vaak wordt de 'jeugd van tegenwoordig' in een slecht daglicht geplaatst. Deze tendens moet worden gekeerd om zo weer mentale ruimte te veroveren en dus tolerantie tot stand te brengen.

- inspraak van kinderen en jongeren realiseren met het oog op het formuleren van concrete beleidssuggesties. Dit reglement wil mogelijk maken dat er verder gewerkt wordt aan inspraakmethodieken die aansluiten bij hun leefwereld.

- inspraakprojecten opzetten die aansluiten bij de prio- riteiten van het jeugdbeleid. Zoals vermeld in de beleidsnota Jeugd, is deze prioriteit momenteel 'ruimte voor jongeren'.

Artistiek Talent? (jeugdcultuurprojecten)

Via het reglement op jeugdcultuursubsidies komt Vlaams minister Bert Anciaux tegemoet aan talloze vragen van artistieke jongeren. Jongeren tussen 14 en 25 jaar kun- nen individueel een subsidie aanvragen (maximaal 4.957,87 euro of 200.000 fr.) voor de realisatie van een artistiek product of project. Het reglement staat open voor alle disciplines. Er wordt een adviescommissie opgericht met vijf onafhankelijke deskundigen die een advies geven aan de minister over de artistieke kwaliteit van het prod- uct/project. Er moet tevens een publieksmoment(je) gekoppeld worden aan de realisatie van het pro- duct/project. Projecten die kaderen in een school of eindwerken op school, komen niet in aanmerking.

Er zijn drie indieningsdata voorzien per jaar: 1 januari, 1 mei en 1 september. Het reglement voorziet ook in de subsidiëring van één ondersteuningsorganisatie. Deze ondersteuningsorganisatie moet :


- de aanvragers van project- en productsubsidies gedurende de voorbereidingsfase en bij het publieksmoment ondersteunen en begeleiden;

- bereid zijn tot actieve samenwerking met de erkende steunpunten cultuur en het steunpunt jeugd (dat opgericht wordt op 1/1/2002) en de initiatieven met het professio- nele circuit in contact brengen;

- de opgedane expertise ter beschikking stellen aan de Vlaamse Gemeenschap en aan organisaties die in een latere fase de ondersteuningsfunctie invullen;

- een toonmoment organiseren voor alle mogelijke geïnter- esseerde verenigingen uit de cultuur-, educatieve- of jeugdwerksector.

Deze drie reglementen zullen hun neerslag vinden in het decreet op het Vlaams Jeugdbeleid dat nu in opmaak is, en dat volgend jaar van kracht moet zijn. Het werken met reglementen heeft het voordeel dat er gedurende één jaar aan de praktijk kan afgetoetst worden of ze de verwachte effecten ressorteren.

Alle reglementen zijn te bekomen bij de afdeling Jeugd en Sport van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 02 553 41 31
krista.vansanten@vlaanderen.be
www.wvc.vlaanderen/be/jeugdbeleid

Persinfo : Koen T'Sijen, woordvoerder van minister Anciaux - tel. 02 553 28 11
e-mail: persdienst.anciaux@vlaanderen.be