Vlaamse regering

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING

VERGADERING VAN 13 JULI 2001

Opleidingscheques

Op voorstel van de Vlaamse ministers Dirk VAN MECHELEN en Renaat LANDUYT keurde de Vlaamse regering principieel het besluit inzake de opleidingscheques goed. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan het Actieplan Levenslang leren dat de Vlaamse regering op 7/7/2000 goedkeurde. Toen werd afgesproken dat de nodige initiatieven zouden worden ontwikkeld om de inspanningen op het vlak van permanente vorming en bijscholing in de ondernemingen verder op te krikken.

In essentie komt de maatregel op het volgende neer: alle bedrijven met minder dan 250 werknemers in dienst kunnen een aanvraag indienen voor maximaal 200 cheques met een zichtwaarde van 30 euro per stuk. Voor elke cheque past de Vlaamse overheid 50% bij. Met deze cheques kan de onderneming opleiding aankopen bij erkende opleidingsverstrekkers. Op deze manier wordt een beleidsinstrument gecreëerd dat voornamelijk een oplos- sing wenst te bieden voor de opleidingsproblematiek in kleine en middelgrote ondernemingen. In dit kader is er ook de mogelijkheid voorzien om convenanten af te sluiten met de sectorfondsen, die op hun beurt maximaal 20% van de kosten voor hun rekening kunnen nemen.

De opstartdatum is voorzien begin 2002, en het is de bedoeling om zoveel mogelijk formaliteiten via het inter- net af te handelen. Zo zal er een website voorhanden zijn waar de bestellingen kunnen worden doorgegeven.

Voor de maatregel wordt een budget uitgetrokken van 45 miljoen euro, wat normaal gezien voldoende moet zijn om de potentiële vraag te honoreren. Eenmaal het budget is uitgeput, wordt de verkoop van de cheques tot het jaar- einde stopgezet. De middelen zijn voorhanden als gevolg van de opschorting van de meertewerkstellingssteun in mei van dit jaar.

Het principieel goedgekeurde besluit zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

persinfo : Marc De Roeck, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be