Milieudefensie

Persbericht

Klimaatakkoord van Bonn:
De eerste stap is gezet

Bonn, 23 juli 2001 --- Milieudefensie is verheugd met het vandaag bereikte akkoord op de klimaatconferentie van Bonn. Daarmee is, ondanks het afhaken van de Verenigde Staten, het Kyoto- Protocol gered. De ministers zijn erin geslaagd de geest van het akkoord, waarin bindende afspraken staan om de uitstoot van broeikasgas terug te dringen, te behouden. 'Een kleine maar belangrijke stap is gezet,' aldus Milieudefensie- directeur Wijnand Duyvendak, 'daarmee is echter het klimaat nog niet gered'.

Milieudefensie is van mening dat het akkoord van Bonn een fundament biedt, maar is bezorgd over het ontbreken van de rest van het klimaatbouwwerk. Daarom zal Milieudefensie zich krachtig blijven inzetten om ervoor te zorgen dat de 60 procent broeikasgasreductie, die ten minste nodig is om de opwarming van de aarde tegen te gaan, daadwerkelijk wordt gerealiseerd.

Ook in Nederland moet nog het nodige worden gedaan. Wijnand Duyvendak: 'We verwachten een snelle ratificatie van het Kyoto-protocol en dringen er bij de regering op aan dat ze effectief beleid zal inzetten om in Nederland de uitstoot aanzienlijk te verminderen.'

Zaterdag bouwden duizenden mensen uit de hele wereld een reddingsboot voor de klimaatonderhandelingen als een symbool van hoop en een oproep aan de klimaatministers om het Kyoto-Protocol te redden. De wereld heeft echter meer nodig dan een reddingsboot in de strijd tegen klimaatverandering. Alleen politiek leiderschap zal een leefbare toekomst zeker kunnen stellen.

Meer informatie:
Milieudefensie persvoorlichting, telefoon 020 5507 333,
in Bonn: + 31(0)6 29 59 38 73

Meer informatie over de actie: www.milieudefensie.nl/seaofpeople en www.foeeurope.org/lifeboat