Gemeente Capelle a/d IJssel

Voorjaarsnota 2001 aanvaard

De raadsvergadering van maandag 9 en dinsdag 10 juli jongstleden stond grotendeels in het teken van de voorjaarsnota 2001. In de voorjaarsnota worden keuzes gemaakt van de onderwerpen die uiteindelijk in de begroting voor 2002 verder worden uitgewerkt. De coalitiepartijen spraken hun tevredenheid uit over het sluitende gemeentelijke huishoudboekje voor volgend jaar. Het CDA en de ChristenUnie waren kritisch en maakten onder andere bezwaar tegen de voorgestelde verhoging van de OZB. Het CDA diende een amendement in om deze verhoging in 2002 te beperken tot 4,5 %. Maandagavond gaven de fracties hun Algemene Beschouwingen en diende een aantal van hen ook enkele moties en amendementen in. De algemene beschouwingen met de moties en amendementen werden schriftelijk verstrekt aan de aanwezigen. Dinsdagavond reageerde het college in eerste termijn op de algemene beschouwingen en ingediende moties en amendementen. Aan het einde van die avond stemde de raad over de moties, amendementen en vervolgens over de voorstellen in de voorjaarsnota.

De amendementen
Een amendement is een voorstel van een aantal raadsleden om een concreet bedrag uit de begroting te reserveren of juist te schrappen voor een bepaald onderwerp. Het CDA en de ChristenUnie dienden in totaal vijf amendementen in. Het CDA trok eén amendement tijdens de discussie in, omdat bleek dat daarvoor geen meerderheid in de raad behaald zou worden. De overige amendementen zijn wel in stemming gebracht, maar werden met grote meerderheid verworpen. Dit betekent dat de gemeenteraad uiteindelijk de voorjaarsnota met de daarin opgenomen voorstellen ongewijzigd heeft overgenomen.

De moties
In een motie spreekt een raadslid (of fractie) een bepaalde wens of een bepaald oordeel uit en vraagt het college van burgemeester en wethouders om daarmee in het verdere beleid rekening te houden. Afgelopen maandag werden er twaalf moties ingediend. Dinsdagavond werden daar nog twee moties aan toegevoegd.

Het college nam van alle ingediende moties er vier over. Hier hoefde niet meer over gestemd te worden. Dit betrof de moties van de VVD om duidelijkheid over de kunstijsbaan te krijgen en om meer aandacht te schenken aan fraudemaatregelen om onterechte bijstandsuitkeringen te voorkomen. De twee door het college overgenomen moties van de PvdA gingen over de uitbreiding van de regeling duurzame gebruiksgoederen naar alleenstaanden en om het instellen van een vangnetregeling voor het zwemonderwijs aan kinderen van 9 jaar die nog geen zwemdiploma hebben.

Een motie van het CDA om vrijwilligerswerk facilitair te ondersteunen is aangehouden omdat het college hierop in de vakcommissie nog terug komt. De overige negen moties zijn na stemming allemaal verworpen. Van het CDA betrof dit een voorstel om budget te reserveren voor het overdekte zwembad.

De vijf door de SGP ingediende moties hadden betrekking op het ontmoedigen van vuurwerkgebruik, voorkomen van overlast op schoolterreinen, subsidie voor godsdienstonderwijs op openbare scholen, gladheidbestrijding op voetpaden en voortzetting van een ruimhartig WVG beleid. De ChristenUnie vroeg in een motie aandacht om belangengroeperingen goed te betrekken bij de voorbereiding van besluiten door de raad.

De twee moties die dinsdag nog door het CDA en de D66 ingediend zijn, betroffen beide het onderwerp veiligheid en de besteding van de beschikbare middelen hiervoor. Dit is een belangrijk onderwerp voor Capelle, waarvoor reeds in de voorjaarsnota een voorstel is opgenomen. Na lang en rijp beraad zijn beide moties door een meerderheid van de raad verworpen.

Algemene beschouwingen

Op deze pagina treft u de samenvattingen aan van de door alle in de gemeenteraad vertegenwoordigde politieke partijen uitgesproken Algemene Beschouwingen. In een Algemene Beschouwing geven de politieke partijen aan wat zij van de begroting vinden.