Gemeente Capelle a/d IJssel

Algemene beschouwing ChristenUnie

Het gaat niet goed met de veiligheid in onze gemeente. Het aantal inbraken neemt nog steeds toe, evenals geweld op straat. Verder ligt er overal veel zwerfvuil en zien we veel vandalisme. Wij vinden dat we nu snel extra maatregelen moeten nemen. Laten we de voorstellen van onze Capelse politie om hen te helpen uitvoeren. Dit betekent onder andere het aanstellen van milieubeambten die bekeuringen kunnen uitdelen.

Op sociaal gebied moeten we meer gaan doen. Wij willen alleenstaande mensen in de bijstand helpen wanneer ze ineens voor een grote uitgave staan, zoals het aanschaffen van een wasmachine. De ouderen bonden en de belangengroep gehandicapten moeten we serieus nemen en hen bij onze plannen betrekken. Nodig ze uit deel te nemen aan zorgoverlegplatforms en meldt wat met hun adviezen wordt gedaan.

De kwaliteit van ons groen, de straten en de pleinen moet beter worden, evenals de speelplekken voor kinderen. Laten we afspreken dat we voor dit laatste voldoende geld beschikbaar stellen. We hebben met de wethouder Van den Eijnden afgesproken dat we een bezoek aan Veenendaal zullen afleggen om te kijken hoe zij het voor elkaar hebben gekregen om de mooiste plaats van Europa te worden en wat wij daar van kunnen leren.

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om de onroerendzaakbelasting met 10 % te verhogen. Wij vinden dit geen goede zaak. In de afgelopen jaren is er te veel mis gegaan in Capelle. We zijn 400 duizend gulden misgelopen omdat we fouten hebben gemaakt bij een declaratie bij de landelijke overheid. Het Isalatheater hebben we financieel niet in de hand gehouden. De ijsbaan ligt er ook niet. Hierdoor hebben we niet het vertrouwen bij de burger om 10 % belastingverhoging te vragen.

Wij stellen voor om de belasting trendmatig met 4,5 % te verhogen en allerlei extra uitgaven voor de ambtenaren niet doen, zoals extra geld voor computers en software. Ook voor deze zaken geldt dat de kosten tegen de baten moeten opwegen.

De ChristenUnie wil onder God 's zegen werken aan een veilig, sociaal en groen Capelle.