LTO Nederland

EU wil snel eigen Voedsel Autoriteit

Maandag 23 juli 2001 - Nog dit jaar komt er een Europese Voedsel Autoriteit. Althans, als het aan België ligt, dat in het lopende halfjaar voorzitter is van de Europese Unie. België zet vandaag uiteen wat het in dit halfjaar wil bereiken.

De EU zou voor het einde van het jaar een positieve lijst moeten hebben met ingrediënten voor veevoeders. Producten die niet op die lijst voorkomen mogen dan niet meer in veevoer zitten. In december moet er een conferentie komen over mkz, wat vooral een wens van Nederland en Engeland is.
Algemeen speerpunt van België is om de Unie verder uit te bouwen, op sociaal verantwoorde wijze en met oog voor duurzame ontwikkeling. Een marktordening voor schapen en geiten zou nu tot een afronding moeten komen. België stelt voor de ooipremie vast te stellen op 21 euro. Voor zogeheten 'benadeelde gebieden', waar de schapenhouderij een van de weinige levensvatbare agrarische takken is, komt daar 7 euro bij. Minister Brinkhorst is het hiermee eens. Hij wil aan die 7 euro extra wel de voorwaarde koppelen dat de dieren traceerbaar worden.