Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

EMBARGO TOT WOENSDAG 25 JULI 12.00 UUR (ivm interne informatievoorziening)

Toekomst Opmaat geborgd binnen 's Heeren Loo Zorggroep

BEDUM (Gr)/AMERSFOORT, 25 juli 2001 - Het voortbestaan van zorgcentrum Opmaat in Bedum (Gr) is veiliggesteld. De 's Heeren Loo Zorggroep heeft besloten de fusie per 1 augustus 2001 door te laten gaan.

Opmaat zal het recente besluit van het CTG aanvechten. Het CTG besloot vorige week donderdag om de volledige kosten van het exploitatieverlies uit het verleden niet te vergoeden. Om te voorkomen dat de onzekerheid voor zorgvragers, medewerkers en ouders blijft voortbestaan, heeft de Raad van Bestuur van de 's Heeren Loo Zorggroep besloten de fusie per 1 augustus 2001 toch door te laten gaan. Hierdoor worden de kwaliteit en de continuïteit van zorg voor de bewoners veilig gesteld. Opmaat zal onder de naam 's Heeren Loo Opmaat verder gaan.

In Bedum hebben tweehonderd mensen met een verstandelijke beperking een woning en werk of dagbesteding. Het vijf jaar oude centrum kwam in 1999 in financiële en bestuurlijke problemen, die het voortbestaan van Opmaat in gevaar brachten. Begin 2001 maakte de 's Heeren Loo Zorggroep uit Amersfoort bekend te willen fuseren met Opmaat, op voorwaarde dat met een 'schone lei' kon worden begonnen. Dat leek te lukken, dankzij medewerking van o.a het departement van VWS, het zorgkantoor Groningen en de inspectie. Het CTG weigert echter om het laatst overgebleven tekort financieel af te dekken. Hiertegen wordt beroep ingesteld. In gesprekken deze week is gebleken dat alle betrokkenen, inclusief provinciebestuur en departement, de fusie als enig alternatief zagen.
De eerder uitgesproken inzet en bereidheid om de toekomst van Opmaat veilig te stellen, bleek onverkort aanwezig.

De ondernemingsraden en de cliëntenraden van Opmaat en de 's Heeren Loo Zorggroep hebben in een eerder stadium al positief geadviseerd over de fusie. De beoogde fusie heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid van de driehonderd medewerkers van Opmaat.

In maart is Henk Pieters gedetacheerd als locatiemanager, die in de aanloop naar de fusie al veel processen in gang heeft gezet. Zo krijgt het hoge ziekteverzuim aandacht en wordt een goed kwaliteitsbeleid verder vormgegeven. Met behulp van de kennis en ervaring van Noorderhaven c.q. de 's Heeren Loo Zorggroep worden de goede ontwikkelingen binnen Opmaat duurzaam gemaakt.
Opmaat zal binnen de 's Heeren Loo Zorggroep, met behoud van eigenheid, verder gaan onder de naam 's Heeren Loo Opmaat.

De directie-ondersteuning (financiën, automatisering, zorgondersteuning enz.) zal gebeuren vanuit Noorderhaven in Julianadorp. Noorderhaven is een van de zorgcentra van de 's Heeren Loo Zorggroep. Het wordt het twaalfde zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking binnen de Amersfoortse zorggroep. De 's Heeren Loo Zorggroep heeft zorgcentra in Ermelo, Apeldoorn, Ede, Aalten, Monster, Noordwijk en Julianadorp, plus vier orthopedagogische behandelcentra voor licht verstandelijk beperkte kinderen en jongeren in Dordrecht, Nijkerk, Soest en Ermelo. Ook zijn er vier scholen voor speciaal onderwijs onderdeel van de zorggroep. In totaal wordt aan zo'n zevenduizend mensen zorg en dienstverlening geboden door ongeveer achtduizend medewerkers.

Informatie voor de redactie,