Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Het weer nader verklaard

Zware regen in Oost-Europa (zomer 2001)

Overstromingen in het zuidwesten van Polen hebben deze maand aan zeker vijftien mensen het leven gekost. Het zwaarst getroffen is de regio rond Wrcolaw aan de Oder en ook Krakow en omgeving zijn ernstig getroffen. De overstromingen zijn het geval van aanhoudend zware regenval in Oost-Europa. Sinds 20 juli vielen dagelijks tientallen millimeters in het gebied van Tsjechië, Slowakije en het zuiden van Polen.
(Neerslagkaartjes: 20 juli/ 21 juli/ 22 juli/ 23 juli/ 24 juli/ 25 juli/ 26 juli)

De komende dagen wordt het beter weer in dit gebied en komt er een einde aan de zware regenval.

De zware buien ontstaan in het vergangsgenied tussen warme vochtige lucht uit het gebied van de Middellandse Zee en koude lucht uit het noorden. Een dergelijke situatie met een hardnekkige depressie boven dit gebied kan kan dagen duren. In de zomer van 1997 deed zich een vergelijkbare weersituatie voor waarbij vooral Tsjechië werd getroffen.

Polen kreeg had vooral op 23 juli te maken zware regen- en onweersbuien. De buien duurden de hele dag en veroorzaakte zondvloedachtige regenval. In Kielce viel tussen in 24 uur tijd 155 mm. Normaal valt hier in de hele maand juli 95 mm en heeft de zuidelijke helft van Polen 's zomers zo'n 80 tot 100 mm in de maand. Het buiengebied was door de grote temperatuurtegenstellingen bijzonder actief. Vooral het zuidoosten van Rusland had te maken met hitte: sinds 20 juli worden hier temperaturen gemeten van meer dan 40 graden. Koploper is Novyk Ustogan met 41,5 graden op 24 juli. In Tsjechië, Slowakije en Polen was het toen zo'n 20 graden koeler.

Europa in het weer nader verklaard

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 26 juli 2001

Vragen en reacties:
Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI