Gemeente Leeuwarden


* Projecten

Minister onderkent verkeersproblematiek Rijksweg 31

Minister T. Netelenbos van Verkeer en Waterstaat heeft de mondelinge toezeggingen die zij in juni deed met betrekking tot de Rijksweg 31 schriftelijk bevestigd. De minister schrijft in haar brief aan burgemeester L.B.M. van Maaren van Leeuwarden dat ze het probleem rond de Rijksweg 31 onderkent en dat ze een financieringsclaim legt op de ICES-gelden (fl. 160 miljoen). Deze zal in het volgende kabinet bekrachtigd moeten worden. Daarnaast draagt de regio fl. 80 miljoen bij.

Dat betekent dat de gemeente Leeuwarden nu samen met de provincie Fryslân en Rijkswaterstaat aan de voorbereiding van de totale planstudie kan gaan werken. De regio is bereid de kosten hiervan voor te financieren voor eigen risico. Dit alles in het licht van een PPS-constructie die de regio aan wil gaan voor de ontwikkeling van het gebied ten zuiden van Leeuwarden.

De minister beschouwt de weg als een prioritair project voor Noord-Nederland.

Het oplossen van de verkeersproblematiek rond de Rijksweg 31 (bijvoorbeeld door de aanleg van de "Haak of Randweg om Leeuwarden") is van groot belang voor de bereikbaarheid van Leeuwarden en de ontwikkeling van het stadsdeel Leeuwarden-Zuid.