Ingezonden persbericht



*** PERSVERKLARING ***

PROTEST BIJ SPAANSE AMBASSADE, ÉÉN JAAR NA DE UITLEVERING VAN BASKISCH POLITIEK GEVANGENE ESTEBAN MURILLO

BALKON AMBASSADE BEZET DOOR ACTIEVOERDERS

Op dit moment (vrijdag 27 juli, ongeveer 13.00 uur) wordt door ongeveer twintig mensen actie gevoerd bij de Spaanse ambassade aan de Lange Voorhout in Den Haag. Twee actievoerders hebben zich op het balkon van de ambassade vastgeketend.

Er wordt geprotesteerd tegen het feit dat Esteban Murillo vandaag precies een jaar geleden door Nederland werd uitgeleverd aan Spanje terwijl zijn proces tot op heden niet begonnen is. Esteban Murillo zit nu al 2 jaar en zes maanden vast zonder dat een onafhankelijke rechtbank zich over zijn zaak heeft gebogen. Gezien het drijfzand waarop de beschuldigingen tegen Esteban Murillo zijn gebaseerd, eisen wij zijn onmiddellijke vrijlating en een einde aan zijn vervolging.

Spanje lijkt intussen misbruik te hebben gemaakt van het Nederlandse uitleveringsrecht. De Spaanse autoriteiten willen Esteban Murillo nu voor iets heel anders gaan vervolgen dan waarvoor destijds zijn uitlevering is gevraagd. Spanje heeft hiervoor toestemming gevraagd aan de Nederlandse minister van justitie. Wij roepen de minister op deze toestemming niet te geven. Als Spanje Esteban voor andere feiten had willen vervolgen, had zij dit bij haar uitleveringsverzoek moeten melden. Nu wordt het oordeel over de rechtmatigheid van deze vervolging en daarmee van de uitlevering door Nederland - aan de Nederlandse rechter onttrokken.

Bovendien willen we met deze actie nogmaals krachtig protesteren tegen het voortdurende martelen van Baskische politieke gevangenen. Mensenrechten worden voortdurend geschonden en het aantal gevallen van martelen neemt niet af, maar toe. Uit een recent verschenen rapport van de Baskische mensenrechtenorganisatie TAT blijkt dat vorig jaar minstens 76 Basken in meer of mindere mate gemarteld werden, het aantal belooft dit jaar vele malen groter te worden. Het Betreffende TAT-rapport is bij ons opvraagbaar.

We beseffen ons, dat het conflict tussen Baskenland en Spanje moeilijk op te lossen is. We zijn er echter van overtuigd dat een oplossing niet door middel van repressie bereikt kan worden. Vroeg of laat zal er gepraat moeten worden en zal het Baskische recht op zelfbeschikking gerespecteerd moeten worden. Wij hopen dat dit eerder vroeger dan later gebeurt. We roepen de Spaanse regering en de Baskische onafhankelijkheidsbeweging dan ook op om gezamenlijk een politieke oplossing voor dit politieke conflict te zoeken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze perswoordvoerder Stan Vermeer: staika@wanadoo.nl of 06-51088650

Met vriendelijke groet,
Het Baskenland Informatie Centrum (BIC)


*** EINDE PERSVERKLARING ***