Politiebericht Friesland: Friesland 27-07-2001
Politieberichten van 26/7 (13.00 uur) t/m 27/7 (07.00 uur)

Lemmer: mishandeling
Donderdag omstreeks 13.30 uur wilde een marktkoopman, een 55-jarige inwoner van Yde, standplaats innemen op het Burg. Krijgerplein. Teneinde enige ruimte te krijgen voor zijn uitstalling verplaatste hij enkele fietsen. Volgens de eigenaars van deze fietsen, twee broers van 16 en 14 jaar, uit Klazienaveen, gebeurde dit op een brute manier. Hierover ontstond een woordenwisseling en kreeg de marktkoopman enkele klappen van de jongens. Door de vader, 39 jaar, werden de spiegels van de auto van de marktkoopman omgedraaid. De verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor zijn ze weer in vrijheid gesteld.

Twijzelerheide: verkeersovertredingen
Donderdag omstreeks 14.00 uur werd op de Bjirkewei een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 26-jarige inwoner van Zwaagwesteinde, bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Bovendien bleek de auto niet verzekerd te zijn en gaf de bestuurder een valse naam op. De auto werd in beslag genomen en de bestuurder kreeg voor de geconstateerde overtredingen een proces-verbaal.

Sneek: bedreiging
Donderdag omstreeks 16.00 uur reed een 45-jarige inwoner van Burgwerd met zijn bestelauto over de Rijksweg A7 onder Bolsward. Hij reed daarbij zeer dicht (bumperkleven) op zijn voorligger, een taxi van `Arriva`, die bestuurd werd door een 49-jarige inwoner van Sneek. De taxichauffeur remde een paar keer af om de man hierop opmerkzaam te maken. De bestuurder van de bestelauto trachtte vervolgens de taxi van de weg te drukken. Op de kruising van de Stadsrondweg met industrieterrein `De Hemmen` kwamen beide auto`s tot stilstand. De bestuurder van de bestelauto kwam daarop naar de taxi toegelopen en de taxichauffeur werd uitgescholden. Volgens de taxichauffeur sloeg de man met een blik tegen de ruit van de auto, terwijl de bestuurder van de bestelauto verklaarde met de vlakke hand tegen de ruit van de taxi geslagen te hebben. De taxichauffeur deed aangifte van bedreiging en de bestuurder van de bestelauto werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. De verdachte is na verhoor weer in vrijheid gesteld. De politie vraagt getuigen om zich te melden, telefoon 0900 8844.

Donkerbroek: inbraak woning
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een woning aan de Nijhof. Het slot in de toegangsdeur werd vernield. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werden 2 keyboards, 2 geluidsboxen, een D rewritter, een mengpaneel, een versterker, een DVD-speler, een videorecorder en een aantal cd`s weggenomen. De eigenaar, een 46-jarige inwoner van Donkerbroek, heeft aangifte gedaan.

Franeker: mishandeling
Donderdag omstreeks 17.25 uur werd in de J. Bogstrastraat een 28-jarige inwoner van Balk met een hamer geslagen en werd zijn 53-jarige moeder bedreigd. Moeder en zoon waren op visite bij de ex-vriendin van de zoon. Op een gegeven moment werd de huidige vriend, een 28-jarige inwoner van Franeker, agressief en begon hij met een hamer te slaan. De man uit Balk werd geraakt doch liep verder geen verwondingen op. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer heengezonden.

Gorredijk: aanrijding licht gewonde
Donderdag omstreeks 17.45 uur vond op de Stationsweg een aanrijding plaats tussen twee personenauto`s. Een personenauto, bestuurd door een 65-jarige inwoner van Gorredijk, reed in de richting Lippenhuizen en wilde vlak voor de kruising met het Nylan, linksaf slaan. Een 20-jarige inwoner van Gorredijk reed met zijn auto in dezelfde richting en haalde een voor hem rijdende auto in. Toen hij deze had ingehaald, zag hij dat de voor hem rijdende auto linksaf sloeg. Een aanrijding was het gevolg. Beide auto`s werden totaal vernield. De 65-jarige inwoner van Gorredijk liep een sneetje in het voorhoofd op. Een bij de 20-jarige in de auto zittende 16-jarige jongen uit Gorredijk liep vermoedelijk een gebroken middenhandsbeentje op.

Stiens: beroving
Donderdag omstreeks 16.50 uur werd een 11-jarig meisje uit Oude Leije op het paadje tussen de voetbalvelden, dat de Griene Leane en de Truerderdyk met elkaar verbind, beroofd. Zij fietste over dit paadje met haar 10-jarige vriendinnetje, eveneens uit Oude Leije. Halverwege het pad stonden twee meisjes, leeftijd ongeveer 15 jaar, die het 11-jarige meisje tot stoppen dwongen. Het vriendinnetje kon er langs glippen. Uit de rugzak van het meisje werd een beursje met daarin f 8.- weggenomen. Het vriendinnetje had inmiddels een vrouw gewaarschuwd en toen deze met haar terugkwam, verdwenen de twee verdachten.

Harlingen: onder invloed
Donderdag omstreeks 21.15 uur reed een politieman met zijn eigen auto over de Rijksweg A31 onder Harlingen. Voor hem reed een auto, waarvan de bestuurder waarschijnlijk onder invloed was. De politieman gaf zijn positie door aan de meldkamer en hierdoor kon de bestuurder op de Voorstraat te Harlingen worden aangehouden. De bestuurder, een 39-jarige inwoner van Heerenveen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 620 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 6 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Drachten; winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 21.00 uur werd bij de Albert Heijn aan het Raadhuisplein een verdachte, een 27-jarige inwoner van Gasselte, aangehouden voor winkeldiefstal. Zijn maat, een 28-jarige inwoner van Gasselte, kon even later op het van Knobeldorffsplein worden aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het bureau. Zij hadden o.a. vlees, groente, schoenen en 10 zakjes met zoetjes weggenomen. Tijdens de fouillering werden aan aantal bankpasjes aangetroffen, die waarschijnlijk de provincie Drenthe waren gestolen. De verdachten zijn ingesloten.

Garyp: dodelijke aanrijding
Donderdag omstreeks 18.00 uur vond op de Stukewei onder Garyp een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto reed in de richting Warten en haalde een voor hem rijdende auto in. De bestuurder, Harm Forsten, oud 47 jaar,uit Grou, botste vervolgens door nog onverklaarbare oorzaak tegen een in de linkerberm van de weg staande boom. De bestuurder overleed ter plaatse.

Formerum: onder invloed
Vrijdag omstreeks 02.35 uur werd op de Hoofdweg een bestuurster van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurster, een 16-jarige inwoonster van Dokkum, droeg geen helm en bleek bovendien gedronken te hebben. Aan het bureau blies het meisje 540 ug/l. Zij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272