Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers

Persbericht 28 juli 2001

Wilde staking KLM GWK's

Badhoevedorp - zaterdag 28 juli 2001- de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers is bezorgd over mogelijke vertragingen die kunnen ontstaan als gevolg van de door een groep KLM vliegtuigtechnici (GWK's) aangekondigde wilde staking. Deze zal vandaag vermoedelijk vanaf 09:00 uur op Schiphol van start gaan. Inzet van het conflict is onvrede over de arbeidsvoorwaarden ten opzichte van collega's in het buitenland. Daarnaast speelt de erkenning door de KLM van een nieuwe vakbond voor GWK's, de Nederlandse Vereniging van Luchtvaart Technici (NVLT) een rol.

Geen van de vakbonden bij de KLM staat achter de actie. De VNV is van mening dat geschillen over de arbeidsvoorwaarden moeten worden besproken en opgelost binnen huidige overlegstructuren bij de KLM. Zonder inhoudelijke uitspraken te doen over arbeidsvoorwaardelijke geschillen bij andere KLM-werknemers, kan de VNV niet achter de wijze staan waarop daarvoor in dit geval aandacht wordt gevraagd.

Vliegveiligheid
Het behoort tot de verantwoordelijkheid van de gezagvoerder om zich te verzekeren van de luchtwaardigheid van het vliegtuig voor aanvang van de vlucht. Dat is in deze situatie niet anders. Voorzitter Henk de Vries: "Wij zijn er van overtuigd dat de KLM- vliegers al datgene zullen doen dat noodzakelijk is om de luchtwaardigheid van KLM vliegtuigen voor aanvang van de vlucht vast te stellen. Als daarover geen zekerheid bestaat wordt er niet gevlogen. Bepaalde technische inspecties -zoals de laatste inspectie vlak voor vertrek - kunnen overigens, net zoals dat soms op buitenstations gebeurt, door de vliegers zelf worden uitgevoerd."