Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 29-07-2001

Politieberichten district Binnensticht, 10.15 uur
Miljoenenbrand

BILTHOVEN Een uitslaande brand op het industrieterrein aan de Rembrandtlaan heeft zaterdagavond om half zeven een opslagloods en vier kantoorpanden in de as gelegd. Onmiddellijk na het uitbreken van de brand werd groot alarm gegeven en werd het sein grote uitslaande brand gegeven. Er werden twee pelotons van de brandweer uit de regio Utrecht ingezet bestaande uit 20 brandweervoertuigen.

Tijdens de brand ontploften een paar in de loods opgeslagen gasflessen en raakten een paar in de loods gestalde autos in brand. Tijdens de brand is asbest vrijgekomen dat zich niet verder verspreidde dan in de directe omgeving van de brand. Op last van de brandweer verzocht de politie via de megafoon aan de bewoners aan de Spoorlaan, Leijenseweg en Soestdijkseweg om ramen en deuren te sluiten. Later werd dit overgenomen door een live-uitzending van de regionale radiozender.

Een in het opruimen van asbest gespecialiseerd bedrijf is ter plaatse gekomen en heeft vastgesteld dat er in de woonomgeving geen asbest is neergedaald.

De gemeente heeft vanaf tien uur tot middernacht een telefoonnummer geopend waarop verontruste bewoners vragen konden stellen. Hiervan werd goed gebruik gemaakt. Zondag ontvangen de bewoners een brief van de gemeente waarin de situatie wordt uiteengezet. Tijdens de bluswerkzaamheden raakte een vrouwelijk lid van de brandweer onwel door ingeademde rook. Zij werd voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Rond kwart voor tien werd het sein brandmeester gegeven waarna met het nablussen kon worden begonnen. Dit duurde tot ver na middernacht. Uit voorzorg is een deel van de stroom in de wijk afgesloten geweest. Ook dit ongemak werd na middernacht weer hersteld. Het spoorwegverkeer heeft enige tijd hinder ondervonden van de brand zodat de treinen onregelmatig reden.

De schade van deze brand loopt in de miljoenen. De oorzaak van het uitbreken van de brand is onbekend.

Verlichtingscontrole

BINNENSTICHT De politie hield in de nacht van zaterdag op zondag een verlichtingscontrole. Op de Hoofdstraat in Driebergen-Rijsenburg en de Schoudermantel in Odijk controleerde de politie de verlichting van fietsers. Zeventien fietsers kregen een bekeuring voor niet werkende verlichting.

Jongeman trapt ruit in

ZEIST Een achttienjarige jongeman uit Driebergen-Rijsenburg meldde zich omstreeks half vier in de nacht van zaterdag op zondag bij de politie. Hij bekende een ruit te hebben ingetrapt. De politie had eerder die nacht een kameraad van hem aangehouden die verdacht werd voor dit feit.

Na een melding dat tegen twee uur in de nacht op de Slotlaan een ruit was ingetrapt zagen agenten iets verderop vier jongens. Gezien een jongen aan het opgegeven signalement voldeed, werd hij aangehouden. Getuigen vertelden de politie dat dit niet de jongen was die de ruit had ingetrapt. Later die nacht kwam de achttienjarige zelf naar het politiebureau en vertelde dat hij de ruit had ingetrapt. Hij is aangehouden. De jongeman verklaarde de ruit per ongeluk te hebben ingetrapt en is bereid de schade te vergoeden.