Vlaamse Volksunie

Waar was Minister Annemie Neyts op de laatste Ministerraad? (29/07/01)

Enkele weken geleden verkondigde Annemie Neyts dat ze wel degelijk volwaardig Minister benoemd was voor diegenen die hieraan mochten twijfelen, vermits ze als Minister toegevoegd werd aan de Minister van Buitenlandse Zaken. Weliswaar met dezelfde portefeuille als toen ze Staatssecretaris was en tot het einde van het jaar zou ze zelfs Landbouw erbij nemen.
Ze was, naar eigen zeggen volop gestart met het instuderen van een aantal dossiers, omdat de materie Landbouw haar niet zo direct op het lijf geschreven was.
De eerste kans die ze kreeg om een zeer belangrijk dossier voor de landbouwers correct af te handelen, greep ze duidelijk niet aan. Was de Minister niet aanwezig of had ze het dossier toch niet zo goed begrepen of ... liet ze het over aan een collega? Minister Aelvoet, die in het dioxinedossier niet aan haar eerste uitschuiver toe is, verklaarde na afloop van de Ministerraad dat een 100% vergoeding uitgesloten was, vermits dit een schulderkenning van de Staat zou inhouden.
Gelukkig voor de landbouwers komen de voorgangers op landbouw Gabriëls en ook Willockx voor wat de afhandeling van de dioxinedossiers betreft, ter hulp om het gat in het geheugen van de regering te dichten.

Alle landbouwers die directe schade geleden hebben in de dioxinecrisis moeten gelijk behandeld worden, dus niet alleen zij die economische schade leden en reeds 100% vergoed werden maar ook én zeker zij die hun dieren verplicht moesten vernietigen. Vlaams minister Gabriels kondigt nu aan dat hij alles in het werk zal stellen om zijn vroegere collega's ervan te overtuigen terug te komen op deze beslissing, `wat niet veel moeite zal kosten', voorspelt de Minister. Wil de Minister de landbouwers, na zoveel maanden wachten op een volledige schadeloosstelling, nu doen geloven dat dit om een eenvoudig misverstand gaat dat na de vakantie van de excellenties in één vingerknip opgelost wordt?

Het is toch werkelijk onbegrijpelijk dat premier Verhofstadt, die niet alleen de dioxinecrisis aangreep om zijn paars-groene regering in het zadel te helpen maar ook heel de vergoedingsregeling centraliseerde op de Kanselarij, nu zo lichtzinnig omspringt met de afhandeling van de schadedossiers waar de getroffen landbouwers tenslotte toch recht op hebben.

Indien de Regering tijdens haar eerste Ministerraad na de vakantie deze beslissing niet herziet, zullen wij niet nalaten de Regering hierover te interpelleren in september.

Auteur:
VU-fractie Kamer van volksvertegenwoordigers
Frieda Brepoels, fractievoorzitter Kamer en Lid Kamercommissie Landbouw

Meer informatie:
Contactpersoon: Frieda Brepoels
Telefoon: 011/233059
E-post: frieda.brepoels@volksunie.be