PERSBERICHT - 29 JULI 2001

Duitsland

Persinformatie
Beieren

Juli 2001

Inhoud:

Hits voor Kids & Co

Gezinsvakanties in Oost-Beieren
Beieren krijgt in 2002 een Legoland
Beierse kindervakanties met oma en opa

Kunst, cultuur en feesten

Klassieke concerten in beroemde Wieskirche Nederlandse fotograaf Corbijn geëerd in München Operette in het Deutsche Theater
Expositie over Otto de Grote in klooster Seeon

Fietsvakantie en meer

Per fiets op gourmet-tour in Oberbayern In de sporen van keizerin Sisi in Beieren

Avontuurland Beieren

Zomer-skispringen op de Kälberstein
Alpen 'para-taxi' in Berchtesgaden

Hits voor Kids & Co

Gezinsvakanties in Oost-Beieren

Het oostelijk deel van Beieren (Ost-Bayern) is een waar walhalla voor gezinsvakanties. De streek heeft een bont pallet attracties voor zowel ouderen als kinderen en biedt ook een groot aantal zeer geschikte accommodaties voor gezinnen aan. Wat te denken van een verblijf op een echte karakteristieke boerderij bijvoorbeeld, waar paarden of pony's klaar staan voor boeiende ritten? Of misschien toch liever een familievriendelijk pensionnetje of een camping in het groen? Het zijn allemaal leuke bases voor spannende uitstapjes in deze uitermate rustige streek van Beieren, waar de op een na grootste rivier van Europa, de Donau, doorheen loopt.

Gezinnen kunnen er bijvoorbeeld tochten maken met door paarden getrokken wagens, bezoeken brengen aan leuke kleine musea (zoals het schoolmuseum in Roding/Fronau of het scheepvaartmuseum in Regensburg), picknicken in het Beierse Woud, meedoen aan een spannende kart-race - het zijn maar enkele voorbeelden. Wie alle mogelijkheden van het gebied wil overzien kan het beste de dikke brochure Ostbayern 2001 Familienferien raadplegen, die 90 veelkleurige pagina's met ideeën en adressen bevat en op verzoek wordt toegestuurd.

Aanvragen: Tourismusverband Ostbayern e.V.
Luitpoldstr. 20, D-93047 Regensburg
tel. 00 49. 941 585390, fax 00 49.941 5853939
e-mail: info@ostbayern-tourismus.de
internet: www.ostbayern-tourismus.de

Family Farm: groene gezinsvakanties

Onder het motto 'Gelukkige kinderen - ontspannen ouders' hebben 26 boerderijen in de groene vakantieregio Franken in Noord-Beieren een keten van gezinsonderkomens gevormd die vakanties voor gezinnen met baby's en kleine kinderen aanbieden. De bedrijven, die zich Family Farms noemen, liggen in het natuurpark Altmühltal, in het Fränkische Seenland, in Romantisches Franken en in het Steigerwald.

De Family Farms zijn alle voorzien van baby-uitrusting, voldoen aan strenge normen van veiligheid voor kleine kinderen, bieden uitstekende speelmogelijkheden voor kinderen en hebben een gemoedelijke, landelijke sfeer.

Om de ouders ook zoveel mogelijk vrijheid te geven kunnen nabijgelegen Gasthöfe voor maaltijden zorgen - ook voor allerkleinsten.

Meer informatie en boekingen
Tourist Information Romantisches Franken,
tel. 00 49.9803 94 141, fax 00 49.9803 94 144
e-mail: info@romantisches-franken.de

Beieren krijgt in 2002 een Legoland

Vanaf zomer volgend jaar heeft de stad Günzburg aan de Donau in Beieren er een grote attractie bij: het vierde Legoland dat de wereld kent. Momenteel wordt er met man en macht gewerkt aan de aanleg van het grote park, onderdeel van het Deense wereldconcern.

Het park in Günzburg komt vlakbij de Autobahn A 8 tussen Ulm en Augsburg op een terrein dat 140 hectare groot is. Naast het park is een vakantiedorp gepland, waar gezinnen met kinderen onderdak kunnen krijgen. Waarschijnlijk komt er ook een terrein voor (sta)caravans.

Wat er precies in Legoland-Duitsland te zien zal zijn is nog geheim. Vast staat wel dat er meer dan 50 miljoen Lego-bouwsteentjes in zullen worden verwerkt - waarschijnlijk vooral in de vorm van huizen en gebouwen. Jaarlijks worden in het park in Beieren 1.2 miljoen bezoekers verwacht.

Meer informatie:
e-mail: deutschland@legoland.de
internet: www.lego.com

Beierse kindervakanties met oma en opa

Een heel bijzondere vakantie heeft het kuuroord Fischen in de Allgäu in de aanbieding. Onder de titel 'Kinderurlaub mit Oma und Opa im Gepäck' wordt tot 9 september a.s. een arrangement aangeboden op basis van verblijf met ontbijt, waarbij er van wordt uitgegaan dat twee kinderen onder de 14 jaar samen met oma en opa op de (ruime) hotelkamer slapen. Fischen ligt vlakbij het bekende bergplaatsje Oberstdorf in het Kleinwalsertal.

Het zevendaagse arrangement kan - afhankelijk van het te kiezen hotel
- worden geboekt vanaf 873 Mark all-in voor twee grootouders en twee kleinkinderen. Inbegrepen in de prijs zijn onder meer ook kaartjes voor het zwembad, een bezoek aan de bekende Breitachklamm, een tochtje met het bergspoor en dagkaarten voor het openbaar vervoer.

Meer informatie en/of reserveringen:
Kurverwaltung Fischen
tel. 00 49.8326 36 460,
fax 00 49.8326 36 46 56
e-mail: info@fischen.de

Kunst, cultuur en feesten

Klassieke concerten in beroemde Wieskirche

Tot 4 augustus a.s. worden regelmatig klassieke concerten gehouden in de beroemde Wieskirche in Steingaden, ongeveer 20 kilometer ten noordoosten van Füssen. De muzikale optredens vinden onder het motto 'Sommer in der Wies' plaats in de beroemdste Beierse barokkerk.

De 'Wallfahrtskirche in der Wies' zoals de kerk officieel heet, staat niet alleen bekend om haar prachtige architectuur en indrukwekkende versieringen, maar ook om haar voortreffelijke akoestiek.

Info: Tourismusverband München-Oberbayern
Bodenseestrasse 113, D-81243 München,
tel. 00 49.89 829 21 80, fax 00 49.89 829 21 838 e-mail: tourismus@oberbayern.btl.de
internet: www.btl.de/oberbayern

Museum aan de Königssee geopend

De Königssee, het populaire meer in de meest zuidoostelijke hoek van Beieren, heeft sinds kort een nieuwe attractie. Direct aan het water is een internationaal museum ingericht met mineralen en fossielen. In het openingsjaar zijn vooral fossielen uit de Berchtesgadener Alpen en mineralen uit Roemeense goudmijnen in de Karpaten te bewonderen. Deze laatste zijn afkomstig uit het beroemde mineralenmuseum van Baia Mare in Roemenië. Dit beschikt over zeer bijzondere vondsten uit de regio Maramures, een van de meest bijzondere vindplaatsen in Europa. Overigens zijn ook mineralen uit het gebied van Berchtesgaden te bewonderen. Deze zijn afkomstig uit een bijzondere particuliere verzameling.

Het Museum für Mineralien und Fossilien ligt aan de Seestrasse 36 en is dagelijks geopend van 10-19 uur.

Meer info:
Kurdirektion des Berchtesgadener Landes
Königsseer Strasse 2, D-83471 Berchtesgaden
tel. 00 49.8652 967 201, fax 00 49.8652 967 400, e-mail: marketing@berchtesgaden.de
internet:www.berchtesgaden.de

Nederlandse fotograaf Corbijn geëerd in München

In het Fotomuseum van München is een overzichtstentoonstelling te zien van het werk van de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn, die onder meer de wereld van de popmuziek van de
laatste 25 jaar op indringende wijze in beeld heeft gebracht. De expositie duurt tot 2 september a.s.

Veel van Corbijns portretten zijn even bekend als de songs van de door hem gefotografeerde artiesten, zoals U2 en Bono, Depeche Mode en Metallica. De laatste jaren heeft de in 1955 geboren Corbijn ook veel beroemdheden uit de wereld van de literatuur, de film en het theater gefotografeerd.

De expositie in München omvat rond 180 beelden, gemaakt tussen 1976 en 2001.

Meer info
Fotomuseum im Stadtmuseum, München
tel. 00 49.89 233 223 70,
fax 00 49.89 233 250 33
e-mail: stadtmuseum@compuserve.com
internet: www.stadtmuseum-online.de

Klassiek in het klooster in Ottobeuren

Tot 16 september a.s. kunnen liefhebbers regelmatig terecht voor concerten met klassieke muziek die onder de titel 'Klassik im Kloster' worden gehouden in de prachtige Benedictijner abdij van Ottobeuren, even ten zuidoosten van de stad Memmingen. Er zijn onder meer optredens van het Quartetto di Roma, het Dresdener Bläserquintett, de Junge Philharmonie Schwaben, de pianiste Milana Chernjavskaja en de violiste Lena Neudauer.

Er is een arrangement verkrijgbaar vanaf 224 Mark, dat recht geeft op het bijwonen van twee concerten, alsmede op twee hotelovernachtingen met ontbijt, een driegangen menu, een rondleiding door het klooster en een bezoek aan het kloostermuseum.

Meer info
Bayern Tourismus Marketing
Leopoldstrasse 146, D-80804 München,
tel. 00 49.89 21 23 970, fax 00 49.89 29 35 82
e-mail: tourismus@bayern.btl.de

Operette in het Deutsche Theater

In het Deutsche Theater in München vindt op 9 augustus a.s. de Duitse première plaats van de operette Zwei Herzen im Drievierteltakt, met melodieën die al vele jaren wereldbekend zijn. Het Deutsche Theater is het enige grote theater in de Beierse hoofdstad dat in augustus niet dicht is, maar een aantrekkelijk programma biedt voor zowel inwoners als gasten van München.

De melodieën van Robert Stolz werden oorspronkelijk gemaakt voor de in 1930 in Berlijn gemaakte film Zwei Herzen im Dreivierteltakt. Later kwam er ook een operette-versie van, die eveneens een ware zegetocht over de wereld maakte.

Meer info
Deutsches Theater, München
tel. 00 49.89 552 344 44, fax 00 49.89 552 342 99 internet:www.deutsches-theater.de

Passiespelen in Waal (Allgäu)

In Oberammergau zijn de kostuums al weer enige tijd in de mottenballen, in het gehucht Waal in de oostelijke Allgäu zijn ze weer volop in gebruik voor de plaatselijke Passiespelen, die daar sedert 1791 zonder onderbreking worden gehouden.

Tot en met 4 november treden hier elke zondag rond 200 leken op in een passiespel dat is gewijd aan Jezus van Nazareth. De oorspronkelijke tekst uit 1791 is wel opnieuw bewerkt.

Meer info
Tourismusverband Allgäu/Bayerisch-Schwaben
Postfach 102529, D-86015 Augsburg
tel. 00 49.821 450 40 10, fax 00 49.821 450 40 120, e-mail: tourismus@allgaeu-bayerisch-schwaben.btl.de internet: www.btl.de/allgaeu-bayerisch-schwaben

Zomeracademie in Neuburg aan de Donau

Van 1-15 augustus wordt in Neuburg aan de Donau in Oberbayern een 'Zomeracademie' gehouden, waarbij uitgebreid kan worden kennisgemaakt met allerlei vormen van kunst, zoals beeldende kunsten, muziek en toneel. Doel is vooral de aandacht voor de verschillende artistieke processen te verscherpen. Het stadje organiseert deze activiteiten al meer dan twintig jaar.

Deelnemers aan de zomeracademie op het gebied van muziek krijgen onder meer de gelegenheid in kleine groepen onder leiding van deskundigen instrumentaal te improviseren. Het repertoire gaat daarbij van klassieke tot moderne muziek. In de sector beeldende kunst komen onder meer goudsmeden, beeldhouwen, schilderen en fotografie aan bod. Maar ook koken valt onder het brede pallet. Op het terrein van de theaterkunst is er onder meer een tiendaagse workshop met twee openbare uitvoeringen.

Ook kinderen (van 6-14 jaar) zijn welkom op de Zomeracademie.

De deelnemersprijzen variëren van onderwerp tot onderwerp, maar liggen in het algemeen tussen de 400 en de 600 Mark.

Meer inlichtingen
Amt für Kultur und Tourismus
Postfach 1740, D-86622 Neuburg/Donau,
tel. 00 49.8431 55 234, fax 00 49.8431 55 242

Expositie over Otto de Grote in klooster Seeon

Het cultuur- en vormingscentrum klooster Seeon in Oberbayern toont tot 2 december a.s. een interessante tentoonstelling die is gewijd aan de middeleeuwse heerser Otto de Grote. De titel van de expositie is Otto der Grosse, Bayern und Europa. Onder meer komt de speciale relatie tot het Beierse hertogdom aan de orde. Otto I regeerde van 935 tot 973. Hij slaagde erin van Duitsland één groot rijk te maken, waarbij het Beierse hertogdom in de eenheidsstaat werd geïntegreerd.

De expositie in Kloster Seeon aan de Chiemsee houdt verband met de landelijke herdenking van Otto de Grote, die gepaard gaat met exposities en evenementen. Zij is een verlengstuk van de aan de keizer gewijde tentoonstelling die eind augustus in Magdeburg wordt geopend.

Kloster Seeon is dagelijks van 10-18 uur geopend. De toegang is vrij.

Meer informatie
Kultur- und Bildungszentrum Kloster Seeon
Klosterweg 1, D-83370 Seeon,
tel. 00 49.8624 8970, fax 00 49.8624 897 447
e-mail: kultur@kloster-seeon.de

'Alles automatisch!' - expositie in München

De huidige levensstandaard is in industrienaties zoals Duitsland zonder massaproduktie niet meer mogelijk. En massaproduktie betekent automatisering. Bijna alles waarover de moderne mens beschikt wordt industrieel vervaardigd. De firma Siemens speelt bij de inrichting van automatiseringsapparatuur een grote rol.

Het bedrijf laat nu via een bijzondere, speciale expositie onder de alleszeggende titel 'Alles automatisch!' aan een groot publiek zien watdaarbij allemaal in het internet-tijdperk komt kijken. Deze expositie is tot 16 september a.s. te bezichtigen in het SiemensForum in München.

Meer informatie
SiemensForum, München
tel. 00 49.89 6363 2660, fax 00 49.89 6363 2616, e-mail: siemensforum@mchw.siemens.de
internet: www. siemensforum.de

Fietsvakantie en meer

Per fiets op gourmet-tour in Oberbayern

In het stadje Landsberg am Lech in Oberbayern is een opmerkelijk arrangement op de markt gebracht: een gourmet-tocht per fiets. De rondrit duurt vier dagen en biedt een mooie combinatie van lekker eten en lekker fietsen. Begin- en eindpunt is het ten zuiden van Augsburg gelegen Landsberg am Lech.

De etappen zijn tussen de 45 en 60 kilometer per dag en voeren langs een reeks voortreffelijke restaurants en vele interessante culturele objecten, zoals kerken, abdijen en kastelen langs en in de buurt van de rivier de Lech. Bij de maaltijden ligt de nadruk op kennismakingen met de Beierse keuken.

Het arrangement kost 698 Mark per persoon (bij gebruik van een eenpersoonskamer geldt een toeslag van 75 Mark). Inbegrepen in de arrangementsprijs zijn vijf overnachtingen met ontbijt, vier driegangenmaaltijden, een huurfiets met zeven versnellingen, een routebeschrijving, fietskaarten, en transfers per bus en schip.

Informatie en/of reserveringen
Tourismusverband Ammersee-Lech
D-86899 Landsberg am Lech
tel. 00 49.8191 47 177, fax 00 49.8191 12 181

In de sporen van keizerin Sisi in Beieren

In de hele wereld is de geschiedenis bekend van keizerin Elisabeth ('Sisi') van Oostenrijk, de mooie vrouw die een zo treurig lot onderging. Minder bekend is dat in de regio Augsburg in Beieren wandelingen en fietstochten kunnen worden gemaakt in de sporen van Sisi, die haar jeugd ten dele doorbracht in de waterburcht Unterwittelsbach bij het stadje Aichach. Haar vader hertog Max was eigenaar van de burcht.

De regio Augsburg Tourismus heeft een brochure uitgegeven onder de titel Die Sisi-Tour. Liefhebbers kunnen daarmee in de voet- en wielsporen van de latere keizerin treden. Natuurlijk voert de route onder meer langs de waterburcht Unterwittelsbach. Deze is ook te bezichtigen. Dit jaar is er tot 11 november een expositie onder de titel 'Jagen und Reiten - bis zur Zeit von Herzog Max und Kaiserin Elisabeth.'

Meer info
Regio Augsburg Tourismus
Bahnhofstr. 7, D-86150 Augsburg
tel. 00 49.821 502 070,
fax 00 49.821 502 0745
internet: www.regio-augsburg.de

Avontuurland Beieren

Zomer-skispringen op de Kälberstein

De bekende ski-springschans op de Kälberstein in Berchtesgaden kent niet alleen in de winter grote drukte, maar staat ook in de zomer in de belangstelling. De plaatselijke skiclub organiseert de hele zomer door wedstrijden waaraan regelmatig beroemde specialisten meedoen of meededen, zoals de Finnen Matti Nykänen, Jari Puikkonen en Toni Nieminen en de Oostenrijkers Ernst Vettori en Andi Goldberger. Goldberger is al sinds 1995 in het bezit van het record op de schans van Berchtesgaden. Het is gevestigd met een sprong van 100 meter. De Oostenrijker is zeker van de partij tijdens de grote internationale springwedstrijd op 11 augustus a.s. De grote afsluitende wedstrijd is ditmaal op 2 september. Op deze laatste dag van het zomerspringen worden er in de straten van Berchtesgaden ook internationale inline skatewedstrijden gehouden.

Info:
Skiclub Berchtesgaden
tel. 00 49.8652 21 80
internet: www.skberchtesgaden.de

Met de postkoets door Beieren

Sinds kort rijdt er weer een postkoets tussen Garmisch-Partenkirchen en de Badersee in Grainau. Tijdens de tocht met de ruim zestig jaar oude koets hebben passagiers volop gelegenheid te genieten van het prachtige romantische landschap rondom de beroemde Zugspitze.

De koets vertrekt dagelijks om 13.50 uur vanaf het plein bij het station van Garmisch. Er is ook een opstapplaats bij Clausing's Posthotel aan de Marienplatz (vertrek om 14.00 uur). De terugrit begint om 17.00 uur bij het Hotel am Badersee. Aankomst in Garmisch-Partenkirchen rond 18.20 uur.

De prijs van een retour bedraagt 20 Mark voor volwassenen en 12 Mark voor kinderen van 5-12 jaar. Kaarten zijn te koop bij de VVV in Garmisch-Partenkirchen, Richard-Strauss-Platz 2 en zolang de voorraad strekt bij de koetsier.

Meer info
Tourist-Information
Garmisch-Partenkirchen
tel. 00 49.8821 180 700,
fax 00 49.8821 180 755

Alpen 'para-taxi' in Berchtesgaden

In de Berchtesgadener Alpen worden deze zomer spectaculaire tochten aangeboden per `para-taxi'. Het gaat om tweepersoons paragliders, waarbij de gast in een speciale cockpit plaatsneemt die zich vóór de piloot bevindt. Er worden tochten gemaakt vanaf de berg de Jenner bij Berchtesgaden naar Schönau aan de Königssee, waar een speciale landingsplaats is aangelegd.

De startplaatsen liggen op hoogten tussen de 1600 en de 1875 meter. Ze kunnen worden bereikt via de Jenner-gondelbaan. Op de Jenner heeft men schitterend uitzicht over een honderdtal Beierse en Oostenrijkse bergtoppen.

Het para-taxibedrijf beschikt over zes tandem-paragliders met passagierscockpits. De toestellen worden gevlogen door gediplomeerde piloten met grote ervaring. Tickets kunnen via e-mail worden besteld. Nieuw is de mogelijkheid voor passagiers om na de vlucht - dankzij de nieuwste technieken - onmiddellijk te beschikken over digitale video- en foto-opnamen.

Meer bijzonderheden en reserveringen:
' Para-Taxi Berchtesgadener Land',
tel. (hotline) 0049.171 650 89 36
e-mail: info@parataxi.de
internet: www.parataxi.de