European Union

Colombia : oplaaien van het geweld Press Release: Brussels (30-07-2001) - Press: 297 - Nr: 11212/01


Brussel,
30 juli 2001

11212/01 (Presse 297)

P 135/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap, namens de Europese Unie,

over het oplaaien van het geweld in Colombia

De Europese Unie wenst uiting te geven aan haar grote bezorgdheid naar aanleiding van het oplaaien van het geweld in Colombia, waarvan buitenlandse ontwikkelingswerkers, internationale ambtenaren en Colombiaanse onderdanen die bij het streven naar vrede en steun aan de burgerbevolking betrokken zijn, het slachtoffer zijn.

De schending van een VN-voertuig en de ontvoering van één van de inzittenden, alsook de ontvoeringen van drie Duitse ontwikkelingswerkers zijn een vervolg in de aaneenschakeling van ontvoeringen van EU-burgers en moorden op buitenlanders, journalisten en talrijke Colombiaanse burgers.

Door deze gebeurtenissen wordt het vredesproces ernstig in gevaar gebracht en worden de fundamentele beginselen van het internationaal recht openlijk geschonden.

Deze gebeurtenissen brengen de steun van de internationale gemeenschap voor het vredesproces in Colombia ernstige schade toe, bemoeilijken de rol van de bemiddelende landen en veroorzaken zinloze belemmeringen voor de uitvoering van het op 30 april te Brussel aangekondigde steunprogramma van de Europese Unie en de bilaterale samenwerkingsprojecten.

Dergelijke daden sterken slechts de vijanden van de vrede in hun opvattingen.

De Europese Unie doet een dringende oproep om alle gegijzelden onverwijld vrij te laten en hun fysieke integriteit te eerbiedigen.

De Europese Unie roept voorts alle partijen op, van elke vorm van geweld af te zien en zich ertoe te verbinden hun geschillen via een positieve en opbouwende dialoog op te lossen.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije en de EVA-landen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.