Carros

BOVAG: Grondige wasbeurt geen overbodige luxe

Vogelpoep slecht voor laklaag auto

(30 juli 2001)

Vogelpoep kan doffe plekken en ernstige lakbeschadiging veroorzaken op auto's. En bij zonnig en warm weer, gaat dit sneller dan normaal. Het is daarom belangrijk de vogelpoep direct van de laklaag af te halen. Temeer omdat dit soort lakbeschadigingen niet onder de lakgarantie van de auto vallen. BOVAG adviseert bovendien de auto regelmatig in de wax te zetten. Want wax beschermt de lak waardoor vogelpoep minder goed op de lak kan inwerken.

Het aanbrengen van zo'n waxlaag is een hele klus. Voor een zo goed mogelijk resultaat is het zaak dat de lak van de auto goed schoon is. Als er al vogelpoep op zit, dan is er heel wat water nodig om het te verwijderen. En wie met een spons de poep te lijf gaat, heeft kans op krassen. Voorzichtigheid is dus geboden. Rein Zwolsman, voorzitter van de BOVAG-afdeling Autowasbedrijven: "Het handmatig wassen is vaak een lastig en tijdrovend karweitje. Bovendien kunnen in de spons of zeem kleine zanddeeltjes zitten die - niet meteen zichtbare - krassen op de laklaag achterlaten. Vooral op donkere kleuren vallen deze krasjes op." Volgens Zwolsman is het daarom beter naar een professioneel autowasbedrijfje gaan. Daar wordt de agressieve vogelpoep met een ruime hoeveelheid (gerecycled) water voorgeweekt en schadevrij verwijderd. Snel, gemakkelijk en een schone auto op de koop toe.

Bovendien is het zeker dat er geen krassen ontstaan als gevolg van de schoonmaakbeurt. Per poetsbeurt wordt namelijk tussen de honderdzeventig en tweehonderd liter water over de auto gespoeld. Hierdoor ontstaat een filmlaag waardoor het onmogelijk is dat de snel roterende wasborstels krassen veroorzaken. Zwolsman: "Het is een fabeltje dat de borstels van een autowasserette voor lakbeschadigingen zorgen." Wie zijn auto goed wil beschermen voor 'aanslagen vanuit de lucht', kiest voor een wasprogramma met een extra waxbehandeling. "De beschermende waxlaag geeft vogelpoep minder kans om in te vreten. Door de auto regelmatig een waxbehandeling te geven kan een carrosseriebescherming worden gerealiseerd van maar liefst 50 %", aldus Rein Zwolsman.

Naast vogelpoep hebben ook insectenlarven en boomhars een vernietigende werking op autolak. Bovendien is gebleken dat auto's in de kustprovincies het nog zwaarder te verduren hebben dan auto's in de overige delen van het land. Het schijnt dat uitwerpselen van zeemeeuwen nog agressiever inwerken op autolak dan de uitwerpselen van andere soorten vogels. Een directe oorzaak is niet aan te geven, maar vermoedelijk wordt dit veroorzaakt door het dieet van de zeemeeuwen dat voornamelijk bestaat uit eiwitrijke vis.

Uit ervaringen blijkt dat de situatie erger wordt bij warm weer: de vogelpoep wordt als het ware ingebakken in de hete laklaag. Als er regelmatig een buitje valt, wordt de auto automatisch afgespoeld en dat is minder slecht voor de laklaag. Toch is het volgens Rein Zwolsman beter om regelmatig een bezoek te brengen aan een professioneel autowasbedrijf. "Een grondige wasbeurt is geen overbodige luxe. Wie zuiniger is op zijn portemonnee dan op de laklaag van zijn auto, ziet vroeg of laat de gevolgen."