Nederlandse Spoorwegen

Persbericht

NS ziet af van tariefverhoging in 2002
31 juli 2001
Wegens de huidige kwaliteit van de dienstverlening ziet NS eenmalig af van een verhoging van de prijs van de treinkaartjes per 1 januari 2002. De sinds medio juli tijdelijk opgeheven treinen gaan vanaf 3 september op werkdagen weer rijden. Door het tekort aan rijdend personeel zal vanaf 3 september -alleen in de weekeinden- op een aantal trajecten een aangepast spoorboekje gelden.

De kwaliteit van de dienstverlening is, vooral door het tekort aan personeel en treinen, al geruime tijd minder dan hetgeen de treinreizigers mogen verwachten. Omdat op korte termijn in deze situatie nog onvoldoende verbetering kan worden geboden, heeft NS besloten per januari 2002 eenmalig af te zien van de jaarlijkse verhoging van de tarieven. De beslissing is mede genomen op grond van het advies van consumentenorganisaties, vertegenwoordigd in het LOCOV.

Sinds de verzelfstandiging van NS in 1995 lagen de jaarlijkse aanpassingen van het NS-tarief gemiddeld op inflatieniveau. Het eenmalig afzien van deze verhoging betekent een structurele inkomstenderving voor NS van bijna 100 miljoen gulden op jaarbasis. Einde zomerdienstregeling

Sinds 16 juli 2001 heeft NS het dagelijkse aantal treinritten (5000) tijdelijk met zon 300 verminderd, wegens tekort aan rijdend personeel en treinen. Vanaf 3 september gaan deze treinen op werkdagen weer rijden.
Hoewel een deel van de klanten van NS onvermijdelijk hinder ondervindt is het een voor de vakantieperiode redelijk toepasbare maatregel gebleken, die een positieve bijdrage levert aan de betrouwbaarheid van het treinverkeer: reizigers worden minder vaak geconfronteerd met onverwachte uitval van treinen en bijbehorende vertragingen. Aangepast spoorboekje

Ondanks de grote instroom van medewerkers blijft de inzetbaarheid van personeel nog langere tijd een probleem. Dit komt mede door lange opleidingsduur en hoog ziekteverzuim. Om het onverwacht uitvallen van treinen te beperken en de druk op het rijdend personeel te verlichten zal vanaf 3 september in de weekeinden op een aantal trajecten een aangepast spoorboekje gelden. Alleen op zaterdag, zondag en feestdagen zullen per dag zon 350 ritten vervallen.
Om het aantal reizigers dat hinder kan ondervinden zo gering mogelijk te houden is gekozen voor het weekeinde. Belangrijke uitgangspunten zijn dat alle bestemmingen bereikbaar blijven, dat de treinen minstens 2x per uur blijven rijden en dat de reizigers adequaat geïnformeerd worden.
Aan de consumentenorganisaties, vertegenwoordigd in het LOCOV, is advies gevraagd over deze aanpassingen.

Het aangepaste spoorboekje zal gelden tot en met 14 december 2002, de einddatum van het huidige spoorboekje. Mede op basis van de ontwikkeling van de inzetbaarheid van personeel zijn nadere aanpassingen niet uit te sluiten. Deze zullen uiterlijk een maand van te voren bekend gemaakt worden.
In de loop van deze week zal NS meer details bekend maken over de aanpassingen die per 3 september worden ingevoerd.