Ingezonden persbericht


Eerste kwalificatietraining Marlboro Masters of Formula 3

Treluyer en Sato de snelsten, Du Pau in problemen

Zandvoort, 4 augustus 2001 De Fransman Benoit Treluyer en de Japanner Takuma Sato waren vanochtend tijdens de kwalificatie voor de Marlboro Masters of Formula 3 op het Circuit Park Zandvoort de snelste coureurs op de baan. De Nederlander Marco du Pau kreeg zijn bolide niet goed op gang. Hij kwam in zijn groep niet verder dan de 21e tijd.

Nadat het ook in Zandvoort hard had geregend, kwam de zon net op tijd tevoorschijn om de Formule 3-coureurs een droge baan op te sturen. Vanwege het enorme aantal van 45 deelnemers werden de coureurs opgedeeld in twee groepen. Als eerste kregen de coureurs met een oneven startnummer een half uur de tijd zich te kwalificeren, even later was het de beurt aan de coureurs met een even nummer. Vanmiddag krijgen de coureurs nog een half uur de tijd zich te plaatsen voor de race. De verwachting is echter dat het asfalt in Zandvoort 's middags te warm is geworden om snelle rondetijden toe te staan.

In de groep met oneven startnummers werd de snelste tijd gereden door de Fransman Benoit Treluyer met zijn Dallara-Renault. Hij reed een tijd van
1:33.785. Treluyer rijdt normaal in het Japans kampioenschap. "Daar rijden we met veel hardere banden dan hier", vertelde de 24-jarige Fransman. "De banden die we tijdens de Masters gebruiken hebben veel meer grip. Het heeft even geduurd voordat ik de goede afstelling had gevonden. Ik heb twee sets nieuwe banden gebruikt. Op mijn eerste set ging het niet goed, maar met mijn tweede voorraad lukte het wel." De tweede tijd in deze groep was voor de Portugees Tiago Monteiro (Dallara-Renault, 1:34.034), de derde voor de Brit Anthony Davidson (Dallara-Honda, 1:34.034).

De tweede groep werd gedomineerd door de 24-jarige Takuma Sato. De Japanse testcoureur van het BAR Formule 1-team maakt dit jaar in het Britse Formule 3-kampioenschap een ijzersterke indruk. Sato had met zijn Dallara-Honda slechts 1:33.677 nodig voor een rondje Zandvoort. Niet alleen de snelste tijd tot nu toe, maar ook bijna 6/10e seconde sneller dan de tweede man in zijn groep, de Duitser André Lotterer (Dallara-Honda, 1:34.265). Toshihiro Kaneishi (Dallara-Honda, 1:34.321) werd derde. Sato was zo oppermachtig dat zelfs een spin hem niet in de problemen bracht. "Ik had gelukkig al een goede tijd gereden en ben uiteraard heel tevreden. Het zal vanmiddag voor de anderen moeilijk worden mijn tijd te verbeteren."

In tegenstelling tot Sato en Treluyer was de Nederlander Marco du Pau (Dallara-Opel, 1:36.589) zeer ontevreden. Du Pau had ernstige wegliggingsproblemen en kwam niet verder dan de 21ste plek in zijn groep. Daarmee is hij vooralsnog niet gekwalificeerd. "Ik had veel last van overstuur. We moeten op de computer nog kijken waardoor dat werd veroorzaakt. Het overstuur was zo erg dat ik van de baan spinde. Ik reed zeker 20 km/h langzamer dan gebruikelijk, maar toch raakte ik de auto kwijt. We gaan nu alles op alles zetten om de wagen voor vanmiddag beter voor elkaar te krijgen."

De tweede kwalificatietraining voor de oneven startnummers is van 14.55 tot 15.25 uur, de 'even' groep rijdt van 15.45 tot 16.15 uur.

Noot voor de redactie,