Politiebericht Friesland: Friesland 4-08-2001
Politieberichten van 3 augustus (13.00) t/m 4 aug. (13.00)

Leeuwarden: inbraak woning
Vrijdag tussen 01.30 uur en 06.30 uur is ingebroken in een woning aan Achter de Hoven. Men is waarschijnlijk via de voordeur binnengekomen. Ontvreemd werden o.a. een telefoon, een fiets en drie jassen. Aangifte is gedaan door een 66-jarige inwoner van Leeuwarden.

Kootstertille: inbraak auto
In de nacht van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een auto, die geparkeerd stond aan de Frisostrjitte. Een raampje van het linker achterportier werd vernield. Ontvreemd werd een radio-cdspeler. Aangifte werd gedaan door een 31-jarige inwoner van Kootstertille.

Leeuwarden: inbraak woning
Vrijdagochtend werd ingebroken in een woning aan de Roptastate. Men is via de achterkant de woning binnengegaan. Ontvreemd werden o.a. identiteitspapieren, bankpassen en een fototoestel. Aangifte is gedaan door een 59-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Dokkum: twee winkeldieven aangehouden
Vrijdagmiddag werd een barbecue gestolen uit een winkel aan de Altenastreek. De verdachten waren er met een busje vandoor gegaan. Korte tijd later werd het busje door de politie aangetroffen in de buurt van de winkel. De inzittende, een 32-jarige inwoner van Veenwouden, vertelde dat zijn vrouw net teruggegaan was naar de winkel omdat ze spijt had van de diefstal. Tevens verklaarde hij verder niets met de zaak te maken te hebben. De vrouw, een 34-jarige inwoonster van Veenwouden, werd daarop in de winkel aangehouden en overgebracht naar het bureau in Dokkum. Een getuige had gezien dat de man de barbecue voor zijn vrouw had klaargezet. Ook hij is hierop aangehouden. Beide verdachten kregen per persoon een transactievoorstel van 625 gulden.

Sneek: diefstal uit auto
In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in een auto, die geparkeerd stond aan de Bovenslag. De verdachte is binnengekomen door een raampje te vernielen. Ontvreemd werden een gsm, een pakje shag, een gulden en een flesje frisdrank. Aangifte werd gedaan door een 45-jarige inwoner van Sneek.

Joure: bedreiging
Vrijdag omstreeks 14.30 krijgt de politie een melding dat een 35-jarige inwoner van het AZC aan de Boerestreek zijn 29-jarige vrouw heeft mishandeld. Ze wenst geen aangifte te doen. Ter plaatse gekomen blijkt dat ook een 31-jarige medewerker van het AZC is bedreigd. Hij heeft hiervan aangifte gedaan. Hierop is de 35-jarige aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Sneek: diefstal uit camper
Vrijdag tussen 13.00 en 16.45 is ingebroken in een camper die stond geparkeerd aan de Kerkhoflaan. Het zijraampje was kapot. Ontvreemd zijn een twintigtal compact discs, een leesbril en een handtas. Aangifte is gedaan door een 62-jarige inwoner van Hengelo (Ov.)

Leeuwarden: verdachte aangehouden na inbraak auto Vrijdagmiddag werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd op De Centrale. Het rechter portierslot was geforceerd. Ontvreemd werd een radio-cdspeler. Aangifte is gedaan door een 42-jarige inwoner van Sint Annaparochie. De inbraak was gezien door een getuige. Mede hierdoor kon een uur later op de Pieter Stuyvesantweg, met toestemming van de officier van justitie, buiten heterdaad een 34-jarige inwoner van Leeuwarden worden aangehouden. De man is ingesloten.

Sneek: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 15.00 uur reed een 33-jarige automobilist uit Bolsward over de Rijksweg A7, vanuit Bolsward in de richting van Sneek. Daarachter reed een 52-jarige automobilist uit Nunspeet, daar weer achter een 31-jarige automobilist uit Sneek. De Bolswarder remde af voor de verkeerslichten van de rondweg, de inwoner van Nunspeet zag dit te laat, remde heftig maar kwam tegen de auto van de Bolswarder. Deze zag de aanrijding aankomen en stuurde al wat naar rechts, door de botsing schoof de auto de sloot in. De Nunspeter kwam door de botsing overdwars op de rijbaan te staan en werd geraakt door de Sneker. Twee inzittenden, die achterin zaten, van de auto uit Nunspeet zijn naar het ziekenhuis overgebracht. Het ene slachtoffer (een vrouw) had een gebroken linkerbovenarm, het andere slachtoffer (eveneens een vrouw) had een hoofdwond. De auto van de inwoner van Nunspeet is total loss.

Leeuwarden: diefstal uit auto
Tussen donderdagmiddag en vrijdagmiddag is ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Woudstraat. De sloten waren geforceerd. Ontvreemd zijn een twintigtal compact discs, een bril en een autoradio. Aangifte is gedaan door een 36-jarige inwoner van Leeuwarden.

Buitenpost: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 21.40 uur werd een 22-jarige bromfietser uit Kootstertille aangehouden op de Berkenlaan omdat hij geen helm droeg. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 435 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur. Tevens bleek de bromfiets niet verzekerd te zijn en had de bestuurder geen certificaat.

Leeuwarden: twee aanhoudingen na mishandeling en bedreiging Vrijdag omstreeks 23.00 uur werd een 15-jarige inwoner van Leeuwarden geslagen in een horecagelegenheid in de Ipe Brouwerssteeg. Tevens zou met een wapen zijn gedreigd. Door de onoverzichtelijke situatie en elkaar tegensprekende personen kon geen duidelijk beeld worden verkregen. Hierop kon niet tot een aanhouding worden overgegaan. Omstreeks 00.50 uur kwam een nieuwe melding. Ter plaatse bleek een gewonde man op de grond te liggen. De gewonde, een 37-jarige inwoner van Leeuwarden, is per ambulance overgebracht naar het MCL. Een 32-jarige inwoner van Dronten werd aangehouden, omdat hij had gedreigd met een vuurwapen. De gewonde blijkt om 23.00 uur de 15-jarige te hebben bedreigd en geslagen. De man is nu zelf neergeslagen. Nadat hij in het ziekenhuis was behandeld is de 37-jarige Leeuwarder aangehouden en overgebracht naar het bureau. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Surhuisterveen: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 02.00 uur werd een 46-jarige automobilist uit Harkema aangehouden op de Vierhuisterweg. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 340 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uren.

Sneek: baldadigheid en verzet
Zaterdag omstreeks 03.00 uur gooide een 19-jarige inwoner van Sneek rotzooi op straat op het Schaapmarktplein. Even later wilde hij een horecagelegenheid betreden waar hij een lokaalverbod heeft. Hierop is de verdachte aangehouden. Hij pleegde hierbij verzet. Hij beeft een bekeuring gekregen voor baldadigheid en een proces-verbaal voor het verzet.

Parrega: eenzijdig ongeval met letsel
Zaterdag omstreeks 02.15 uur reed een 20-jarige automobilist uit Menaldum over de Sudergoawei van Workum naar Bolsward. Op een gegeven moment raakte hij met het rechtervoorwiel in de berm en stuurde de auto de berm uit. Op de rijbaan ging de auto 360 graden in de rondte, gleed zijdelings door de rechterberm en kantelde vervolgens op de rechterzijkant. De drie inzittenden droegen allen de gordel. De twee inzittenden, een 16-jarige inwoonster van Leeuwarden (pijn aan been) en een 27-jarige inwoner van Leeuwarden (pijn in de nek), zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De bestuurder had niet gedronken. De auto is afgesleept.

Drachten: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 04.10 uur werd een 21-jarige bromfietsster uit Drachten aangehouden op de Hof van Edenlaan, omdat ze geen helm droeg. Ook bleek ze te hebben gedronken. Op het bureau blies zij 760 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uren. Tevens krijgt ze een bekeuring voor het rijden zonder helm.

Dokkum: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 04.55 uur werd een 21-jarige automobilist uit Metslawier aangehouden op de Kobbe. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 635 ug/l, goed voor een rijverbod van 7 uur. De verdachte was niet in het bezit van een rijbewijs. Twee personen bemoeiden zich met de zaak. Hierop is een 23-jarige inwoner van Metslawier aangehouden voor het belemmeren van een ambtshandeling en belediging.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Zaterdag omstreeks 05.30 uur kreeg de politie en melding dat een man personenwagens aan het vernielen was in de Knoopstraat. In de Knoopstraat werd de man, een 27-jarige inwoner van Leeuwarden, aangehouden. Hij had een pikhaak bij zich. Een auto had hij bekrast, van een andere auto waren het lak en het glas van het linker voor- en achterportier beschadigd. Aangifte werd gedaan door een 60-jarige inwoner van Leeuwarden.

Drachten: dodelijk aanrijding
Bij een eenzijdige aanrijding is zaterdag om 06.25 uur de 26-jarige Son Quan Nguyen uit Drachten om het leven gekomen. De man raakte op de Rijksweg A7, afslag Drachten De Haven, komend uit de richting Heerenveen, waarschijnlijk in de linkerberm, na stuurcorrectie in de rechterberm, waarna het slachtoffer waarschijnlijk de macht over het stuur verloor en bij het talud naar beneden reed. De drie mede-inzittenden, een 28-jarige man uit Drachten, een 25-jarige man uit Groningen en een 26-jarige man uit Leeuwarden, zijn, met geen zwaar of zichtbaar letsel, overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Het bureau ongevalanalyse en voertuigtechniek van de politie Friesland heeft de aanrijding in onderzoek.

Leeuwarden: fietsendief aangehouden
Zaterdag omstreeks 08.10 uur werd een niet afgesloten fiets gestolen uit de voortuin van een woning in de Spechstraat. Een getuige zag dit en ging met zijn hond achter de verdachte aan. Deze sommeerde de verdachte de fiets af te geven en deze deed dat ook inderdaad. De verdachte is hierop door de politie aangehouden in de Lijsterstraat. Het betreft een 31-jarige inwoner van Leeuwarden.

Heerenveen: aanrijding met drank op
Zaterdag omstreeks 08.25 uur wilde een 48-jarige automobilist uit Sneek op de Rijksweg A7 ter hoogte van Heerenveen een auto inhalen. Hierbij zag hij een achteropkomende automobilist over het hoofd. Hij schok hiervan, rukte aan het stuur, waardoor het voertuig in een slip raakte en tegen de vangrail in de middenberm tot stilstand kwam. Omdat de bestuurder had gedronken, kreeg hij een rijverbod van vier uur.

Leeuwarden: inbraak woning
Tussen vrijdag 23.00 uur en zaterdag 06.45 uur is ingebroken in een woning aan de Eikenstraat. Waarschijnlijk is men via het balkon binnengekomen. Ontvreemd werden een televisie en een computer. Aangifte is gedaan door een 18-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Nes: auto vernield
Tussen vrijdag 23.00 uur en zaterdag 11.00 uur werd een auto beschadigd die stond geparkeerd op de Duinweg te Nes (A.). De kentekenplaat aan de achterkant was omgebogen en vernield. Tevens werd met een scherp voorwerp in de lak aan beide zijden een kras aangebracht. De schade bedraagt ruim 3000 gulden. Aangifte is gedaan door een 41-jarige inwoner van Munster (D.).

Sneek: inbraak bedrijf
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een bedrijf aan de Edisonstraat. Waarschijnlijk is men via de voorkant het pand binnengedrongen. Ontvreemd werd een geldbedrag van ettelijke honderden guldens. Aangifte is gedaan door een 41-jarige inwoonster uit IJlst.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272