Ingezonden persbericht

Heilig Landstichting
23 juli 2001

Bijbels Openluchtmuseum organiseert de tweede Museumnacht: 'Leven in de Woestijn'

Een vakantienacht beleven in de Woestijn; wie vindt dat niet spannend en avontuurlijk? Op karavaan door de woestijn en oog in oog staan met echte kamelen. Het Bijbels Openluchtmuseum in Heilig Landstichting (bij Nijmegen) organiseert op 4 augustus 2001 de tweede Museumnacht onder het motto ' Leven in de Woestijn' waarbij het bedoeïenenkamp Ain Ibrahiem centraal zal staan. De nacht begint om 19.00 uur en duurt tot 23.00 uur. Om de weg na afloop in het donker terug te vinden ontvangt de bezoeker een lampion. Alle activiteiten zijn gratis en bij de toegangsprijs van het museum is de lampion inbegrepen.

Op karavaan met de kameel; het 'schip' van de woestijn.
In het bedoeïenenkamp Ain Ibrahiem branden de vuren. Echte kamelen, schapen en ezels brengen de woestijnreizen van de bedoeïenen dichtbij. Bezoekers kunnen mee gaan met de karavaan en ervaren wat het is om in de woestijn te reizen. Een ervaren reisgids vertelt van alles over de handelsroutes door het Midden-Oosten. Onderweg komt de bezoeker tot rust in de Karavanserai - een Oosterse Herberg. Hier vertelt de verhalenverteller over de legenden van de woestijnreizigers en rookt men vredig de waterpijp. Ook staan diverse bedoeïenenhapjes en drankjes op het 'menu'.

Hutten bouwen en schapen drijven
De tenten in het vernieuwde kamp beschermen de bedoeïenen tegen kou en regen. Maar als het warm is zit de bedoeïen in zijn zomerhut, die zijn gemaakt van palen en stro. De bezoeker kan tijdens deze museumnacht meebouwen aan de zomerhutten. Elders in de woestijn laat de valkenier zien hoe hij met zijn valken jaagt . Hij heeft ook de buizerd en de oehoe mee. Er zijn nog meer wilde dieren aanwezig. De schaapherder sdrijven met hun honden de kudde van de vetstaartschapen die hun voedsel, vanwege het soms dorre bestaan in de woestijn, in de staart opslaan.

Gastvrije ontvangst
De bedoeïenen zijn een gastvrij herdersvolk die al eeuwen een nomadenbestaan leiden. Deze avond maakt de bezoeker kennis met de vele traditionele gebruiken die ook in onze tijd nog actueel zijn: zoals handen met henna beschilderen, wierook branden en raffia vlechten.

zomervakantieprogramma 2001
Traditiegetrouw organiseert het museum onder de noemer Waanzinnige Weken tijdens de zomermaanden juli en augustus een afwisselend zomervakantie- programma. Zo kunnen kinderen elke dinsdag- en donderdagmiddag van 13.00 uur tot 16.30 uur meebouwen aan bijenkorfhuisjes, op maandag- en vrijdagmiddag een levensgroot mozaïek bouwen in de Via Orientalis, en op woensdag kunnen kinderen tegels op Arabische wijze beschilderen in het vissersdorp Tell Arab. z.o.z.

Op 25 en 26 augustus en tijdens het weekend van 29 en 30 september staat het museumpark in het teken van de Romeinen.


Praktische informatie:
Het Bijbels Openluchtmuseum is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.30 uur (t/m 2 november 2001). De toegang is 15 gulden. Kinderen betalen de helft. Korting is er voor ouderen, CJP'ers en museumjaarkaarthouders.

Voor meer informatie, interview, rechtenvrij digitaal fotomateriaal of reportage belt u met Annegien Canoy (hoofd communicatie):
(024) 38 23 110.

Persbericht en foto's kunnen ook via de nieuwe website gemakkelijk gedownload worden. http://www.bijbelsopenluchtmuseum.nl