Circuit Park Zandvoort

= recent gewijzigd DTM Races

Persberichten

4 August 2001
Takuma Sato op pole position

De Japanner Takuma Sato heeft zich door zijn sterke optreden in de kwalificatie verzekerd van de eerste startplek voor de Marlboro Masters of Formula 3 op Circuit Park Zandvoort. De Nederlander Marco du Pau wist zich in de middagtraining knap te revancheren voor zijn mislukte ochtendsessie. De coureur van het Nederlandse Van Amersfoort Racing begint de 25 ronden tellende race als 28ste van de 37 coureurs die aan de start verschijnen.

De 24-jarige Takuma Sato werd vooraf al beschouwd als grote favoriet voor de overwinning in het 'wereldkampioenschap Formule 3'. Voorlopig maakt hij zijn faam waar. Nadat hij gisteren de vrije training domineerde, reed hij zaterdag ook tijdens de kwalificatie de snelste rondetijd. Alleen de ervaren Fransman Benoit Treluyer kon de testcoureur van het BAR Formule 1-team bijhouden. Sato's snelste tijd bedroeg 1:33.677 (gemiddeld 165.249 km/u), terwijl Treluyer, die uitkomt in het Japans kampioenschap Formule 3, 1:33.785 op de klokken liet zetten, Hij start morgen als tweede. De derde positie is voor de Fransman Bruce Jouanny. Hij was een van de weinige coureurs die zich in de middagtraining wist te verbeteren. Jouanny reed 1:34.216.

De 23-jarige Nederlander Marco Du Pau had in de eerste kwalificatietraining ernstige wegliggingsproblemen. Hij kwam niet verder dan de 21ste plek in zijn groep en was daarmee vooralsnog niet gekwalificeerd. "Ik had veel last van overstuur. Daardoor spinde ik van de baan. Ik reed zeker 20 km/h langzamer dan gebruikelijk, maar toch raakte ik de auto kwijt." 's middags nam Du Pau wraak. Hij ging ruim twee seconden sneller en start daardoor de race morgen als 28ste. "Ik wist dat het er in zat. Het moest ook gebeuren, want als ik mij niet had gekwalificeerd was het een blamage geweest. Gelukkig was de auto nu goed in balans. Het wordt wel moeilijk morgen in de top 10 te finishen."

Takuma Sato was uiteraard zeer tevreden met zijn pole position. Hij voelt zich op Zandvoort ook prima op zijn gemak. "Ik vind het een prachtig circuit, met snelle en lastige bochten. Vorig jaar heb ik hier mijn start verknald. Dat mag mij dit jaar uiteraard niet nog eens overkomen. Ik heb geen volledig nieuwe set banden meer voor de race, maar dat vormt geen probleem."

Sato rijdt met een Dallara-Honda. Frappant genoeg is dat het soort auto waarmee Benoit Treluyer normaal uitkomt in Japan. Treluyer: "Ik weet dus hoe goed de auto van Sato is. De Honda-motor is iets anders dan de Renault. Ik kan echter moeilijk aangeven op welk gebied." De Fransman start voor de derde keer bij de Marlboro Masters. "Het eerste jaar mislukte omdat ik niet goed met de banden overweg kon, vorig jaar had ik last van jet-lag. Dit jaar gaat alles echter goed. Ik sta niet op pole position, maar wel op de eerste startrij. Dat is voor mij goed genoeg." Treluyer rijdt voor het Franse Signature-team, dat vorig jaar met Jonathan Cochet de Marlboro Masters won. Treluyer rijdt opvallend genoeg met een volledig andere afstelling dan die Cochet vorig jaar gebruikte.

Treluyers landgenoot Bruce Jouanny wist zich op het laatste moment op de derde startplek te nestelen. "Omdat ik vanochtend van de baan was gespind en vastzat in het grind kon ik weliswaar weinig rijden maar had ik voor de middagtraining twee sets nieuwe banden. Daar heb ik goed gebruik van gemaakt!". Wat verwacht de 23-jarige Dallara Honda-coureur van de race? "Ons probleem is meneer Sato. Hij is onverslaanbaar."

Zondag om 14.20 uur zal blijken of dat zo is. Dan gaat op Circuit Park Zandvoort de belangrijkste Formule 3 race van het jaar van start.

Voor meer informatie kunt u kontakt opnemen met:

Dirk Buwalda
media@circuit-zandvoort.nl

Tel. 023 - 5 740 760
Fax. 023 - 5 740 761
© Copyright 2001, Circuit Park Zandvoort