Koninklijke Nederlandse Schaakbond

STORK YOUNG MASTERS in Hengelo (6-11 augustus)

Het STORK Schaaktoernooi om de Open Nederlandse Jeugdschaak Kampioenschappen krijgt dit jaar een nieuwe dimensie door het invoeren van een IM normgroep onder de naam STORK YOUNG MASTERS. Pogingen in het verleden om jonge talentvolle Nederlandse schakers tijdens het STORK Schaaktoernooi in het Hengelose stadhuis een meesternorm te laten behalen, liepen schipbreuk op het grote succes van dit toernooi. In de A-groep t/m 20 jaar, waarbinnen de norm bevochten moest worden, was het aantal deelnemers zo groot dat niet of nauwelijks aan de voorwaarden voor het behalen van een meesternorm kon worden voldaan.
Voor deelname aan de STORK YOUNG MASTERS worden een 10-tal jeugdige topspelers uitgenodigd die in een 9-rondig Round Robin toernooi tegen elkaar uitkomen. De spelers worden geselecteerd op nationaliteit en speelsterkte (rating).
In deze invitatiegroep zullen tenminste drie buitenlandse internationale meesters (IM) meespelen. Het spelersveld zal uit minimaal vier nationaliteiten bestaan waarvan de gemiddelde rating van de deelnemers 2326 is. Van de tien spelers zullen er zeker acht een FIDE rating hebben en vijf van hen dragen de titel Fidemeester (FM), Internationaal Meester (IM) of Grootmeester (GM). Daarmee ontstaat een toernooi in de categorie 4. In dit gezelschap, waaronder een aantal jeugdige topspelers uit de Jong Oranje selectie, moet een totaal van 6½ punt uit negen ronden worden gehaald in een IM norm te scoren. Om de jonge talenten naar Hengelo te halen is een prijzenfonds van ruim vijfduizend gulden beschikbaar. De eerste prijs bedraagt vijftienhonderd gulden en de tweede plaats is goed voor duizend gulden. Daarnaast wordt aan alle tien genodigden logies aangeboden op basis van vol pension.
Overigens krijgt de winnaar van de STORK YOUNG MASTERS niet de titel van Open Nederlands Jeugdschaak Kampioen. Deze titel blijft voorbehouden aan de winnaar van de A-groep in het open toernooi dat dit jaar wordt gehouden van 6 t/m 11 augustus.
De wedstrijden van de STORK YOUNG MASTERS en enkele topborden uit de A-groep zullen 'live' te volgen zijn op internet. De Koninklijke Nederlande Schaakbond (KNSB) stelt hiervoor de faciliteiten beschikbaar.