Gemeente Geldrop


Publicatie Geldrop Actueel, 8 augustus 2001

Van 8 tot 20 augustus aanstaande
MAQUETTE KUNSTWERK IN BIBLIOTHEEK

Van woensdag 8 tot en met maandag 20 augustus aanstaande kunt u in de Openbare Bibliotheek aan de Heuvel 94 kennismaken met het kunstobject dat geplaatst gaat worden op de rotonde van de Nieuwendijk. Het object is gemaakt door oud-Geldroppenaar Thijs van Kimmenade, die een zwarte kubus ontwierp. Het college stelt voor dit kunstobject te realiseren op advies van de commissie beeldende kunst. Woensdag 22 augustus wordt het kunstwerk gepresenteerd in de commissie ABZ.

Op basis van een schetsontwerp heeft de commissie beeldende kunst drie kunstenaars gevraagd een ontwerp te maken. Het object moest een relatie aangaan met de omgeving. In de directe omgeving bevindt zich natuurlijk de St. Brigidakerk en het monumentale Kasteelpark. Bovendien stond in de opdracht dat het een spraakmakend kunstobject diende te zijn. Het moest duidelijk discussie oproepen.

VERTREKPUNTEN
Het ontwerp van Thijs van Kimmenade kenmerkt zich door een tweetal vertrekpunten. Hijzelf heeft in de nabijheid van de rotonde gewoond en kent de omgeving dus als geen andere. Daarnaast houdt hij van `zuivere' vormen. Het uitgangspunt voor het ontwerp is dan ook een kubus geweest. Een kubus die in het middelpunt van de zuivere cirkel wordt geplaatst. Volgens de kunstenaar versterken de tegenpolen van figuren elkaar op die manier.

ADVIES
De commissie beeldende Kunst heeft het college geadviseerd tot het vertrekken van de opdracht aan deze van origine Geldropse kunstenaar. Het brengt, volgens de commissie, rust in de chaos er omheen. Het kubusvormige zwarte kunstwerk krijgt de naam `Huis Clos'. Het betekent zoveel als het gesloten huis. In de kubus zijn dan ook verschillende ramen en deuren aangebracht die ook weer gesloten zijn. De commissie oordeelde dat de massieve kubus voldoende tegenwicht geeft tegen de, aan de rotonde, overheersende massa van de kerk. Daarnaast was de commissie van mening dat het werk eenvoud uitstraalt.

PRESENTATIE
In de bibliotheek staat vanaf 8 augustus een maquette van het kunstwerk opgesteld. Daarnaast is een aantal projectiefoto's van de toekomstige situatie te zien. Het eindadvies van de commissie Beeldende Kunst van de gemeente ligt zowel in het informatiecentrum van het gemeentehuis als in de bibliotheek ter inzage. Hierin wordt de keuze van de commissie voor dit kunstwerk toegelicht. Op 22 augustus komt het kunstwerk aan de orde in de commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken.