Gemeente Utrecht

GEMEENTE MAG DOORGAAN MET BOUW 'DE STEK'

De gemeente Utrecht is blij dat de bestuursrechter akkoord gaat met de op 12 juli verleende bouwvergunning voor een inloopcentrum voor verslaafden achter hotel Park Plaza. Hetzelfde geldt voor het oordeel van de rechtbank dat er niets mis is met de afgifte van een velvergunning voor twee bomen. Hotel Park Plaza had op 1 augustus bij de bestuursrechter schorsing gevraagd van beide vergunningen. Met de uitspraak van de rechter kan de bouw van het inloopcentrum volgens plan op 13 augustus doorgaan.

De opvang- en gebruiksruimte - De Stek genoemd - moet eind dit jaar open gaan. De geplande bouw is 500m2 groot, het terrein beslaat 800m2. De gemeente huurt het grondgebied van NS Vastgoed. De gemeentelijke dienst GG&GD, politie en Leger des Heils zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de uitvoering. Er zullen 100 pasjes worden verstrekt wat betekent dat per dag zo'n 70 bezoekers van het aanbod van de Stek gebruik gaan maken. Dat aanbod bestaat, behalve uit het gebruiken van zelf meegebrachte hard drugs, ook uit maaltijden en koffie/thee, kledingomruil, douches en spreekuren door artsen en sociaal verpleegkundigen. Met de opening van de Stek sluit het inloopcentrum De Stoep aan de Mineurslaan.

Behalve De Stek opent de gemeente eind deze zomer twee gebruiksruimten in het Hoog Catharijnegebied, aan de Rijnkade en het Stationsplein.

Voor alle drie locaties geldt dat er een beheergroep actief is bestaand uit omwonenden, ondernemers, beherende instelling, politie en vertegenwoordigers van de gemeente. De beheergroep brengt in kaart welke plekken als (on)veilig beleefd worden, waar onderhoud en schoonmaak nodig zijn en stelt maatregelen voor en houdt toezicht op de uitvoering ervan.

De twee gebruiksruimten en De Stek maken deel uit van de keten van voorzieningen die de gemeente treft voor al of niet verslaafde dak- en thuislozen in de stad Utrecht.

RECHTER DOET MORGEN UITSPRAAK OVER TIJDELIJK GEBRUIK PARKEERTERREIN PLAZAHOTEL

De president van de Utrechtse rechtbank doet op donderdag 9 augustus uitspraak in het kort geding dat de gemeente Utrecht op 26 juli heeft aangespannen tegen hotel Park Plaza. Het betreft de weigering van het hotel om tijdelijk gebruik te maken van een parkeerterrein achter het hotel voor het vellen van twee bomen, het slopen van een muur en het opbouwen van een nieuwe muur. Tijdelijk gebruik van het parkeerterrein is ook nodig om een hei-installatie te vervoeren naar de bouwplaats.

De gemeente heeft goede hoop op een gunstige afloop. Zij beroept zich daarbij op een uitspraak van advocaat Van Angeren van hotel Park Plaza tijdens het geding bij de bestuursrechter. Volgens de advocaat zou het hotel de bezwaren tegen het tijdelijk terrein gebruik laten varen als de bestuursrechter de verlening van de bouwvergunning zou goedkeuren.