Provincie Zeeland

Openbaar vervoer naar middelbare scholen Goes verbeterd

Middelbare scholieren die in Goes naar school gaan, kunnen met ingang van het aanstaande studiejaar gebruik maken van bussen met een dienstregeling die speciaal op de schooltijden is toegesneden. De scholen die in het project meedoen zijn het Groen College, het Calvijn College, inclusief de locatie Krabbendijke, het Hoornbeeck College, het Sint Willibrord College, het Buys Ballot College Pontes Scholengroep, de locaties Groot Stelle en het Goese Lyceum. De bussen van openbaar vervoersbedrijf Connexxion rijden met ingang van 23 augustus vanaf Walcheren, Tholen/Sint Philipsland en de Bevelanden.
Met het abonnement voor de nieuwe dienstregeling kunnen de leerlingen ook buiten de schooltijden gebruik maken van het openbaar vervoer. Overigens zijn de bussen niet exclusief voor scholieren; iedereen met een geldig vervoerbewijs kan er gebruik van maken. Wel moet daarbij worden gesteld dat de bussen tijdens de schoolvakanties niet zullen rijden.
De verbetering en uitbreiding in het openbaar vervoer zijn een initiatief van de scholen. Op basis daarvan zijn samen met Connexxion en het provinciaal bestuur van Zeeland afspraken gemaakt, waaruit de aangepaste dienstregeling is voortgekomen. Begonnen wordt met een proef van een jaar. Aan de hand van de uitkomsten na dat jaar wordt nagegaan of aanpassingen en verbeteringen nodig zijn. Er zijn negen bussen nodig. Connexion levert er zelf vijf, vier komen uit een samenwerkingsverband met AMZ in Borssele. Ook wordt extra personeel aangetrokken.
De operatie kost 1,5 miljoen gulden per jaar, waarvan de helft door het leerlingenvervoer moet worden opgebracht. De scholen staan hiervoor gezamenlijk garant. De andere helft wordt op termijn via de provincie gedekt uit de rijksbijdrage voor het openbaar vervoer. Voorlopig financiert de provincie het bedrag voor uit de reserve openbaar vervoer. Dat is nodig, doordat de rijksbijdrage pas één à twee jaar na dato wordt uitgekeerd. De statencommissies verkeer en vervoer en algemeen bestuur wordt gevraagd hiermee hun instemming te betuigen.
Ruim 2.200 scholieren maken gebruik van het openbaar vervoer. Voor de helft van hen kunnen verbeteringen worden doorgevoerd. In eerste instantie - tijdens de proefperiode - hebben al zon 500 leerlingen profijt, hetzij door minder reistijd, hetzij door minder overstappunten. Ook worden de wachttijden teruggebracht door een betere afstemming tussen de vertrek/aankomst- en de schooltijden. Om dit te bewerkstelligen hebben de scholen ook aanpassingen doorgevoerd in hun begin- en eindtijden. De meeste leerlingen wonen op een afstand van 15 kilometer of meer van de school af. Een kwart van hen gaat altijd met de bus; in de winter is dat 35 procent.

7 augustus 2001, mw. J.C. van Nieuwenhuijze, tel. 0118-631402, nr 38/2001