Gemeente Hoogeveen

Oude beuk moet helaas verdwijnen

De vermoedelijk oudste boom in Hollandscheveld is ernstig ziek. De prachtige, monumentale beuk langs de Kerkenkavel naast de bibliotheek is zo ernstig aangetast door de tonderzwam dat kappen helaas onvermijdelijk is geworden.

Het was al enige tijd bekend dat de toestand van de beuk matig was. Hoewel aan de buitenkant weinig te zien is, blijkt het binnenste van de boom ernstig te zijn aangetast door de zwam. Uitgebreid onderzoek heeft nu uitgewezen dat de boom in de nabije toekomst zou kunnen afbreken.

Nieuw onderzoek

De gemeente onderzoekt regelmatig zelf de gezondheid van bomen. Er zijn echter ook nieuwe onderzoeksmethoden die nog meer informatie opleveren. De gemeente heeft de bomendienst van Arcadis gevraagd om deze nieuwe testen uit te voeren. Ook dat onderzoek heeft nu helaas uitgewezen dat de aantasting door de tonderzwam zo ernstig is dat de boom niet meer te redden is. Arcadis adviseert de gemeente vanwege het gevaar van stambreuk de boom binnen een jaar te kappen.

De gemeente rest dus niets anders dan het besluit om de boom nog dit winterseizoen te kappen. Burgemeester en wethouders hebben inmiddels ingestemd met de kapvergunning.

Nieuwe beuk

Op voorstel van de afdeling groenvoorzieningen hebben B&W ook besloten om een nieuwe boom te laten planten. Zo gauw dat haalbaar is, zal de gemeente een nieuwe, al wat grotere beuk plaatsen op de plek van de huidige boom.

Uiteraard zullen gemeente en buurtbeheer over het verdwijnen van de boom en het plaatsen van een nieuwe nog in overleg treden met de omwonenden. Als bekend is wanneer de oude beuk op de Kerkenkavel precies wordt gekapt, volgt daarover zeker ook nog een bericht.