Gemeente Ede

Ierse beiaardier op beiaard

Woensdag 8 augustus beklimt de Ierse beiaardier Adrian Patrick Gebruers de toren bij de Oude Kerk aan de Grotestraat zijn muzikale te etaleren op de Edese beiaard.

Het complete programma, dat om 19.00 uur begint, is als volgt:
1 Willem Vogel
Uit: Petit & Fritsen-Suite
Prelude


2 Traditional
Come Let Us Dance and Sing


3 Staf Gebruers
Uit: Celtic Suite for Carillon
Allegretto Grazioso


4 Géo Clèment
'Babillage' for Carillon


5 Fritz Kreisler
The Old Refrain


6 Traditional
Two Irish Love Songs:
An Chúilfhionn (The Blonde Beauty)
Eibhlfn A Rúin (Darling Eileen)


7 Turlough O Carolan
Carolana

Zoals gebruikelijk is het spel van de beiaardier weer te zien op een TV-scherm in de hal van de toren of, bij mooi weer, buiten op de luisterplaats.

Adrian Patrick Gebruers

Gebruers is een afstammeling van een Vlaamse beiaardiersfamilie en is sinds 1969 titularis-beiaardier van de St. Colmans Cathedral in Cobh. Het eerste onderricht ontving hij van zijn vader Staf Gebruers. Daarna studeerde hij aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denijn in Mechelen bij Jef Rottiers en Piet van den Broek. Hij is professor van de beiaardopleiding aan de muziekafdeling van University College Cork. In opdracht van het ministerie van Cultuur verrichtte Gebruers diverse onderzoeken over de klokkencultuur in Ierland. Naast zijn drukke concertpraktijk in binnen- en buitenland is hij tevens erelid van de British Carillon Society en president van de World Carillon Federation.

Programmaboekjes

Programmaboekjes met het volledige programma en informatie over de beiaard, de beiaardiers en de te spelen muziekstukken kunt u gratis verkrijgen in het raadhuis op de gemeentelijke afdeling Cultuur, Kunsten en Gemeentearchief, de Openbare Bibliotheek, het Muziek- en Danscentrum Ede, het VVV-kantoor en bij de toren vóór en tijdens de concerten.



Ede, 8 augustus 2001