Ingezonden persbericht

Persbericht

CISCO SYSTEMS MELDT RESULTATEN BOEKJAAR 2001 EN VIERDE KWARTAAL

Amsterdam/San Jose, Californië (USA), 8 augustus 2001 - Cisco Systems, Inc., wereldwijd marktleider op het gebied van netwerkoplossingen voor Internet, rapporteerde gisteravond de resultaten over het boekjaar 2001 en het vierde kwartaal, afgesloten op 28 juli 2001.

De netto verkopen over het boekjaar 2001 bedroegen USD 22,29 miljard, wat vergeleken met USD 18,93 miljard over het boekjaar 2000 overeenkomt met een stijging van 18 procent. De pro forma netto winst over het boekjaar 2001, waarin overnamekosten, belastingen op loonkosten in verband met uitoefening van aandelenopties, reorganisatiekosten en overige buitengewone kosten, kosten van overtollige voorraden (voordeel) en netto opbrengst van minderheidsinvesteringen niet zijn inbegrepen, bedroeg USD 3,09 miljard of USD 0,41 per aandeel. Vergeleken met de pro forma netto winst over boekjaar 2000 van USD 3,91 miljard of USD 0,53 per aandeel betekent dit een vermindering van respectievelijk 21 procent en 23 procent.

Het werkelijk netto verlies over het boekjaar 2001 bedroeg USD 1,01 miljard of USD 0,14 per aandeel, vergeleken met een werkelijke netto winst van USD 2,67 miljard of USD 0,36 per aandeel over het boekjaar 2000.

De netto verkopen over het vierde kwartaal van het boekjaar 2001 bedroegen USD 4,30 miljard, vergeleken met USD 5,72 miljard over dezelfde periode vorig jaar een daling van 25 procent. De pro forma netto winst over het vierde kwartaal van het boekjaar 2001 bedroeg USD 163 miljoen of USD 0,02 per aandeel, vergeleken met een pro forma netto winst van USD 1,20 miljard of USD 0,16 per aandeel over het vierde kwartaal van het boekjaar 2000. Dat wil zeggen een daling van respectievelijk 86 procent en 87 procent.

De werkelijke netto winst over het vierde kwartaal van het boekjaar 2001 bedroeg USD 7 miljoen of USD 0,00 per aandeel, vergeleken met een werkelijke winst van USD 796 miljoen of USD 0,11 per aandeel over dezelfde periode vorig jaar.

"Op veel vlakken leek het boekjaar 2001 net twee verschillende jaren. Het jaar begon positiever dan we hadden verwacht; tot december zette de jaarlijkse groei van ruim 60 procent door. Daarna begon echter een uitdagend tweede gedeelte van het boekjaar", aldus John Chambers, CEO van Cisco Systems. "Op een consoliderende markt hebben we nog altijd een concurrentievoordeel omdat we in staat zijn goed in te spelen op de behoeften van klanten. Cisco speelt tijdig in op belangrijke ontwikkelingen in nieuwe groeimarkten en we zijn ervan overtuigd dat we goed gepositioneerd zijn, vanwege onze financiële positie en ons marktaandeel. Met het herstel van de markt kiezen onze klanten voor een beperkt aantal strategische partners."

Cisco blijft producten van topkwaliteit leveren over een end-to-end architectuur in alle belangrijke markten om te voldoen aan de bedrijfsbehoeften van haar klanten.

Om aan de behoeften van service providers te beantwoorden, bleef Cisco haar leiderschap en expertise in IP-systeemen voor telecombedrijven, voice-over-IP (VoIP) en optische metro-netwerkoplossingen uitbreiden. Met nieuwe producten voor de volgende generatie van internetrouters, IP+Optical, metro- en VoIP-markten, blijft Cisco service providers helpen operationele kosten en uitgaven voor investeringen te reduceren en te optimaliseren en om datadiensten te bouwen die aan de basis liggen van nieuwe omzetkansen. In juni verruimde Cisco haar portfolio van Next Generation internetrouters met nieuwe mogelijkheden en platforms, waaronder de Cisco 7400 Internet Router, de Cisco 12406 Internet Router, de Cisco 10005 Internet Router en verbetering van de Cisco 7600 Internet Router. Cisco kwam als beste uit een vergelijkende analyse, uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Meircom, die aantoonde dat de Cisco 12000 Internet Router de laagste vertraging (latency) en de hoogste servicekwaliteit levert, een vereiste voor toepassingen die gevoelig zijn voor vertraging zoals spraak en video.

Deze resultaten werden onderstreept doordat belangrijke service providers waaronder Qwest, AOL, France Telecom, Global Crossing, Velocita, China Unicom en China Telecom kozen voor de Cisco 12000 Internet Router als het platform voor de levering van een superieure 10 gigabit per seconde en VoIP. Als uitbreiding op haar aanbod in spraakcommunicatie introduceerde Cisco Any Service, Any Port (ASAP) op de Cisco 5800 Voice Gateway. Met de levering van 10-Gbps OC-192-mogelijkheden voor het hele productportfolio van Cisco IP+Optical loste Cisco een eerder belofte in. Cisco introduceerde in dit kader OC-192-ondersteuning op het Cisco ONS 15454 optische metro-platform. Daarnaast kondigde het bedrijf aan AuroraNetics te willen aankopen, een bedrijf dat 10-Gbps-siliconentechnologie ontwikkelt voor glasvezelnetwerken in metro-omgevingen.

Cisco zal innoverende technologieoplossingen blijven leveren aan grote ondernemingen om hen in staat te stellen concurrentievoordeel te behalen en kosten te reduceren. Cisco merkt dat Cisco AVVID (Architecture for Voice, Video and Integrated Data) op grote schaal wordt gebruikt, omdat organisaties zich bewust zijn van de voordelen geboden door de installatie van oplossingen gebaseerd op een consistente architectuur voor hun e-business behoeften. Cisco AVVID is de architectuur die volledige data-, spraak- en videoconvergentie biedt. Gebaseerd op Cisco AVVID, bieden de technologieën van Cisco gericht op grote ondernemingen, zoals IP-telefonie, beveiliging en vitual private networks (VPN), opslagnetwerken, glasvezel, routing en switching, klanten de meest volledige netwerkoplossingen die nu beschikbaar zijn. Cisco introduceerde negen uitbreidingen en verbeteringen van haar oplossing voor IP-telefonie, bestaande uit software en hardware voor IP-telefoons, infrastructuur, unified messaging en IP-contactcentra. Nieuwe klanten die deze oplossingen installeren zijn onder andere Datek Online, de United States Marine Corps Reserves en de University of Houston. Op gebied van beveiliging kondigde Cisco diverse verbeteringen voor SAFE aan, haar beveiligingsblauwdruk voor e-business, en nieuwe routers met beveiligings- en VPN-functionaliteit. Cisco blijft innoveren in de snel groeiende markt van gegevensopslag met haar bijdrage aan de opkomende interface voor kleine computersystemen gebaseerd op de IP-(iSCSI)-standaard die weldra zal worden goedgekeurd. Ook heeft Cisco de eerste Cisco SN 5420 Storage Routers geleverd, het eerste commercieel beschikbare iSCSI-platform voor opslagnetwerken ter wereld. Op het vlak van de meer robuuste switches kondigde Cisco extra verbeteringen aan voor de groep Catalyst 6000 met onder meer de nieuwe 13-poort Catalyst 6513. Het bedrijf maakte eveneens haar intentie bekend om Allegro Systems over te nemen. Verder kondigde Cisco de best presterende, compacte routingoplossing voor intelligente IP-diensten aan, de Cisco 7400, en verbetering van de Cisco 7600 Internet Router.

Cisco blijft ook kleine en middelgrote bedrijven en belangrijke verticale markten helpen hun productiviteit en winstgevendheid te maximaliseren via het gebruik van netwerkoplossingen, waaronder draadloze netwerken, access-producten, switches en geïntegreerde communicatiesystemen. Cisco introduceerde de eerste allesomvattende oplossing voor de multi-unit-markt (MxU) met Cisco Long-Reach Ethernet, Cisco Building Broadband Service Manager en de Cisco Aironet Series met producten voor draadloze lokale netwerken (WLANs). Deze maken de ontwikkeling van snelle breedbanddiensten voor MxU-gebouwen, zoals hotels, flatgebouwen en kantoren mogelijk. Starwood Hotels en Resorts Worldwide, Inc. zijn bezig met de implementatie van de Cisco MxU-oplossing. In het kader van het programma Cisco Internet Mobile Office heeft Cisco aangekondigd te werken met GRIC and NCR om het servicegebied voor zakelijke gebruikers uit te breiden en service providers in de gelegenheid te stellen aan zakenreizigers toegang te bieden tot het meest uitgebreide breedbandnetwerk ter wereld. Cisco introduceerde de nieuwe, goed ontvangen Cisco 1751 Modular Access Router die aan middelgrote bedrijven en satellietkantoren de mogelijkheid biedt om snel en goedkoop hun voordeel te doen met internetbedrijfstoepassingen. Cisco introduceerde eveneens de Cisco 806 Broadband Gateway Router en de Cisco 1710 Security Access Router, een verdere uitbreiding van Cisco's beveiligings- en VPN-portfolio ter ondersteuning van kleine tot middelgrote netwerken, satellietkantoren en telewerkers. Op wereldwijd niveau kondigde Cisco aan dat inter-touch, een leverancier van breedbanddiensten aan bedrijven in de horecasector, hotels in Oost-Azië, het Midden-Oosten en Europa zal verbinden met Internet Mobile Office.

"Wij zien productiviteit als de belofte van het Internet. We beginnen nog maar net het rendement te zien van internettoepassingen en netwerktechnologie", zo vervolgde Chambers. "We staan aan het prille begin van een belangrijke technologische revolutie. De vooruitzichten op lange termijn voor deze bedrijfstak en de rol die Cisco daarin speelt, zijn niet wezenlijk veranderd".

Cisco besprak de resultaten van het boekjaar 2001 en het vierde kwartaal op 7 augustus tijdens een conference call. Een webcast hiervan is vanaf vandaag tot 28 september toegankelijk voor geïnteresseerden via de website van Cisco op www.cisco.com onder 'Investor Relations'.

Over Cisco Systems
Cisco Systems, Inc (NASDAQ: CSCO) is wereldwijd marktleider op het gebied van netwerkoplossingen voor Internet. Het hoofdkantoor is gevestigd in San Jose, Californië. In Nederland is Cisco gevestigd in Amsterdam. Cisco heeft ongeveer 40.000 werknemers en realiseerde in boekjaar 2001 een totale omzet van 22,29 miljard dollar. Nieuws en informatie zijn beschikbaar op http://www.cisco.nl.

# # #

This release contains projections and other forward-looking statements regarding future events and the future financial performance of Cisco that involve risks and uncertainties. Readers are cautioned that these forward-looking statements are only predictions and may differ materially from actual future events or results. Readers are referred to the documents filed by Cisco with the SEC, specifically the most recent reports on Form 10-K, 8-K, and 10-Q, each as it may be amended from time to time, which identify important risk factors that could cause actual results to differ from those contained in the forward-looking statements, including risks associated with business and economic conditions and growth in the networking industry in various geographic regions; global economic conditions; overall information technology spending, especially service provider capital spending in the data or IP segments; variations in customer demand for products and services; the ability to successfully restructure existing businesses; the timing of orders and manufacturing lead times; changes in customer order patterns; insufficient, excess or obsolete inventory; variations in sales channels, product costs, or mix of products sold; the ability to successfully reduce overhead and manage expenses; the ability to successfully integrate and operate acquired businesses and technologies; increased competition in the networking industry; dependence on the introduction and market acceptance of new product offerings and standards; rapid technological and market change; the trend towards sales of integrated network solutions; manufacturing and sourcing risks; Internet infrastructure and regulation; international operations, the timing and amount of employer payroll tax to be paid on employees' gains on stock options exercised; litigation involving patents, intellectual property, antitrust and other matters; stock price volatility; financial risk management; and potential volatility in operating results, among others. The financial information contained in this release should be read in conjunction with the consolidated financial statements and notes thereto included in Cisco's most recent reports on Form 10-K and Form 10-Q, each as it may be amended from time to time. Cisco's results of operations for the three and twelve months ended July 28, 2001 are not necessarily indicative of Cisco's operating results for future periods.
Aironet, Catalyst, Cisco, Cisco AVVID, Cisco Systems, and the Cisco Systems logo are registered trademarks of Cisco Systems, Inc. or its affiliates in the U.S. and certain other countries. All other brands, names, or trademarks mentioned in this document or Web site are the property of their respective owners. Copyright Ó 2001 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.

Het Amerikaanse bericht met bijbehorende bijlagen vindt u op: http://newsroom.cisco.com/dlls/fin_080701.html

Perscontact:
Karin van Geelen
Public Relations
Cisco Systems
Telefoon: 020 342 34 12
http://www.cisco.nl
mailto:kgeelen@cisco.com

Natascha Verdurmen/Leoni Janssen
DLV Public Relations
Telefoon: 023 554 20 30
http://www.dlvpr.nl/pressroom
mailto:info@dlvpr.nl