CBS

Omzet detailhandel eerste halfjaar 6,5% hoger

In de eerste helft van dit jaar heeft de detailhandel 6,5% meer omzet behaald dan in de eerste zes maanden vorig jaar. Uit cijfers van het CBS blijkt dat winkelen flink duurder is geworden (+4,7%). De stijging van het omzetvolume komt hiermee uit op 1,7%. De groei van het volume in de detailhandel is afgenomen. In het eerste halfjaar van 2000 groeide het omzetvolume nog met 4,5%.

Consument besteedt ruim 80 miljard gulden
In totaal heeft de consument in de eerste zes maanden van dit jaar voor 81,3 miljard gulden (bijna 37 miljard euro) gewinkeld. Per huishouden is dit een besteding van gemiddeld 12 000 gulden (5 500 euro). Van dit bedrag is bijna tweederde uitgegeven in de non-foodbranches van de detailhandel.

Omzet non-food winkels 6% hoger
In het eerste halfjaar hebben de non-foodwinkels 6% meer omgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral de drogisterijbranche heeft de omzet flink zien toenemen (+9%). Ook de kledingbranche, de woonwinkels, de winkels in consumentenelektronica, de doe-het-zelfbranche en de winkels in huishoudelijke artikelen hebben de eerste helft van het jaar meer omzet gerealiseerd. Bij de textielsupermarkten is de omzetgroei gestagneerd.

Omzet foodsector 6,7% hoger
Bij de winkels in voedingsmiddelen ligt de omzet in de eerste zes maanden 6,7% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze omzetverhoging ging gepaard met een prijsstijging van 6,4%. Het omzetvolume is hiermee 0,3% toegenomen. De supermarkten, veruit de grootste branche in deze sector, realiseerden in het eerste halfjaar een omzettoename van 7,6%.

Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. De hier gepresenteerde uitkomsten hebben een voorlopig karakter. Tenzij anders vermeld wordt de ontwikkeling gegeven ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar. Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering dient men rekening te houden met het verschil in verkoopdagen. Zo heeft juni 2001 een donderdag minder, maar een zaterdag meer dan juni 2000. De ontbrekende donderdag wordt (deels) gecompenseerd doordat Hemelvaart vorig jaar op een donderdag in juni viel en dit jaar in mei.