Gemeente Breda

08-08-2001

Kerkenboek Breda: een inventarisatie
Het college van burgemeester en wethouders heeft kennis genomen van het kerkenboek Breda. Dit kerkenboek bevat een inventarisatie van alle rooms-katholieke kerkgebouwen en geeft inzicht in de huidige bestemmingen en de eventuele nieuwe bestemmingen van kerkgebouwen in Breda.

Het kerkenboek bevat eveneens een overzicht welke kerken de status hebben van rijksmonument, welke kerken worden voorgedragen en welke kerken vallen onder de gemeentelijke monumenten. Met de inbreng van deze kennis hoopt de gemeente de discussie over de toekomst van deze waardevolle gebouwen positief te kunnen beïnvloeden.

Bij de start van het opstellen van het kerkenboek is contact geweest met de protestantse geloofsgemeenschap. Het probleem van het afstoten van kerken speelde hier toen nog niet. Wel is het zo, dat de katholieke parochies en de protestantse geloofsgemeenschappen meer contact met elkaar zoeken als het gaat om gebruik maken van elkaars gebedsruimte.
De afgelopen jaren hebben de parochies in regionaal verband met elkaar gezocht naar oplossingen. Deze regionale aanpak heeft ertoe geleid dat er in een aantal regios gezamenlijke overeenstemming is bereikt over welke kerken behouden blijven en welke kerken worden gesloopt.

Het kerkenboek is opgesteld in samenwerking met de stuurgroep toekomst Pastoraat van het Dekenaat Breda. Het kerkenboek dient als instrument voor de discussie met de parochies, het Bisdom en de gemeente. De vraag is welke kerken behouden blijven, welke kerken een andere bestemming krijgen of worden gesloopt.

Voor de gemeente Breda is van belang dat beeldbepalende gebouwen voor Breda behouden blijven. In samenwerking met de parochies kan worden gezocht naar een waardevol hergebruik. De Annakerk, de Fatimakerk en de Sacramentskerk zijn hiervan een goed voorbeeld.

Breda, 8 augustus 2001