Ingezonden persbericht


charset="iso-8859-1"




Voor meer informatie, interview of reportage belt u met Annegien J.M. Canoy (hoofd communicatie) of

Paul Brekelmans

(hoofd educatie):

(024) 38 23 110.

Speciale foto's van de oogst op de akkers achter museumdorp Beth Juda zijn te verkrijgen via het ANP of bij VidiPhoto:

0488-431262/ of 06-53638135

PERSAANKONDIGING

Heilig Landstichting

30 juli 2001

'Het koren is rijp'

Themamiddag rond expositie 'Brood & wijn' in Bijbels Openluchtmuseum

Op zondag 12 augustus organiseert het Bijbels Openluchtmuseum in Heilig Landstichting (bij Nijmegen) een themamiddag rond de expositie 'Brood en Wijn'. Op het plein in museumdorp Beth Juda zijn de tafels gedekt. Iedereen kan een hapje proeven van de vers gebakken matzes. Speciale gast aan tafel is de cultureel attaché van de Israëlische ambassade in Den Haag, de heer Benjamin Krasna. Tussen 14.00 en 17.00 uur worden de matzes vers gebakken, klinkt er joodse muziek van Annet Betsalel en schenkt vinoloog Heinz Maahs diverse wijnen om te proeven. Bijzonder is de kosjere Israëlische wijn.

De expositie is door Israëlische experts samengesteld en was eerder te zien in Jeruzalem en Genève. Het museum is dankzij de bemiddeling van de Ambassade van Israël in staat deze tentoonstelling te tonen aan het Nederlandse publiek. De expositie is nog zien t/m 31 augustus 2001.

Gelijktijdig presenteert het Nederlands Wijnmuseum te Arnhem een paralleltentoonstelling rond het thema `brood en wijn'.

Het koren is geoogst en de wijn is op dronk

Het wuivende koren op de akkers achter het museumdorp Beth Juda is zojuist geoogst. De aren is met een sikkel gemaaid. Op zondagmiddag 12 augustus wordt van het gemalen koren vers brood gebakken in een van de steenovens in het dorp. De wijnproeverij heeft een keur aan wijnen, de vinoloog vertelt over de gebruiken rond wijn en de oogst in het oude Israël.

Op het marktplein van Beth Juda staan te tafels gedekt

Het museumdorp Beth Juda lijkt een verzameling van blokvormige huizen, Er zijn overal niveauverschillen; ons moderne gevoel voor orde en strakke lijnen ontbreekt. De straatjes zijn smal en hebben onregelmatig gelegde trappen. Op de daken staat een loofhut, Achter het dorpsplein ligt de synagoge. Rond het plein staan diverse ambachtshuisjes. in een van de huizen is de expositie 'Brood en wijn' te zien


Praktische informatie:

Bijbels Openluchtmuseum, Profetenlaan 2 in de Heilig Landstichting, gelegen aan de doorgaande weg van Nijmegen naar Groesbeek (N842).

De toegang tot het museum is 15 gulden. Kinderen betalen de helft.

Korting is er voor ouderen, CJP'ers en museumjaarkaarthouders.

Tevens ontvangt de bezoeker een korting op de entreeprijzen bij een combinatiebezoek aan het Bijbels Openluchtmuseum en het Nederlands Wijnmuseum.

Kijk ook op onze website www.bijbelsopenluchtmuseum.nl