Politiebericht Friesland: Friesland 12-08-2001
Politieberichten van 11/8 (13.00) t/m 12/8 (13.00)

Franeker: portemonnee terug, verdachten gevlogen

Zaterdag omstreeks 11.20 uur zagen twee mannen uit Noardburgum, 54 en 33 jaar, dat een 76-jarige vrouw uit Franeker over de Zuidkade liep. Zij werd hierbij aangesproken door twee andere mannen. De ene leidde de vrouw af, de andere rolde haar portemonnee. De Noardburgers hebben de verdachten achtervolgd en kregen het voor elkaar dat de portemonnee werd teruggegeven. Ze konden de twee, die agressief werden, niet overdragen aan de politie. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Ameland: inbraak bedrijf
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een bedrijfspand aan de Polderweg te Nes. Men is binnengekomen via een raam. Ontvreemd werd een flinke hoeveelheid sigaretten en kassageld. Een buurtonderzoek heeft nog geen resultaat opgeleverd. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld. Aangifte is gedaan door een 31-jarige inwoner van Nes.

Haule: gewonde in bedrijf
Zaterdag omstreeks 11.30 uur rijdt een 23-jarige inwoner van Groningen met een heftruck in een schuur van een boerderij aan de Dorpsstraat. Nadat hij een volle pallet had neergezet rijdt hij in de schuur achteruit om een nieuwe pallet te halen. Tijdens het achteruit rijden springt een 14-jarig meisje, de dochter van de eigenaar, op de achterzijde van de heftruck. Zij steekt daarbij met het bovenlichaam boven het dak van de heftruck uit. De ruimte tussen het dak van de heftruck en de dakspanten bedraagt circa 10 centimeter. De Groninger roept nog dat dit niet kan. Het meisje komt echter met haar bovenlichaam klem tussen het dak van de nog achter uit rijdende heftruck en de dakspant. De Groninger rijdt meteen weer naar voren, doch het meisje valt op de grond. Zij is met letsel aan rug, borst en buik overgebracht naar het Academisch Ziekenhuis in Groningen.

Midsland: diefstal kassa
Zaterdagochtend is de kassa (inhoud onbekend) ontvreemd uit een horecagelegenheid aan de Oosterburen. Waarschijnlijk is men via de achterkant binnengekomen. Een buurtonderzoek heeft geen resultaat opgeleverd. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld. Aangifte is gedaan door een 57-jarige inwoonster van Midsland.

Drachten: aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 14.40 reed een 70-jarige automobilist uit Veenwouden over de N31. Ter hoogte van hmpaal 72.2 kwam de auto met de wielen in de berm. Corrigeren was niet mogelijk, waardoor de auto circa 90 meter door de berm reed en tot stilstand kwam op het talud. Hier kwam de auto zodanig schuin te staan dat inzittenden niet meer uit durfden te stappen. De brandweer heeft de auto met kabels vastgezet, zodat de twee inzittenden uit de auto konden komen. Een 66-jarige inwoonster van Veenwouden raakte even buiten bewustzijn en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Na behandeling kon zij huiswaarts keren De auto is afgesleept.

Leeuwarden: rijden zonder rijbewijs en bedreiging

Zaterdag omstreeks 16.45 werd een 23-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op het Zwitserswaltje. Het bleek dat hij al driemaal was bekeurd voor het rijden zonder rijbewijs. Dat was ook ditmaal het geval. Daarop is de auto in beslag genomen. Terwijl dit plaatsvond kwam op het Zwitserswaltje een auto aanrijden met hoge snelheid. Deze werd staande gehouden. De 38-jarige bestuurder uit Leeuwarden begon hierbij een van de politiemensen te bedreigen. De man werd daarop aangehouden. Bij fouillering bleek hij in het bezit te zijn van zeven bolletjes cocaïne. De verdachte is overgebracht naar het bureau.

Drachten: aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 15.00 uur reden een 78-jarige fietser uit Drachten en een 22-jarige automobilist uit De Tike in noordelijke richting over de Stationsweg. Nadat de fietser de t-kruising met de Westersingel had gepasseerd, sloeg hij, zonder dit duidelijk aan te geven, linksaf om al fietsend via de voetgangersoversteekplaats over te steken. De automobilist kon, ondanks krachtig remmen, aan aanrijding niet meer voorkomen en schepte de fietser. Deze kwam via de motorkap en de voorruit ten val en is met een onderbeenbreuk overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: hennepkwekerij opgerold
Zaterdag omstreeks 15.15 uur kreeg de brandweer een melding dat in een pand aan de Sacramentsstraat een sterke brandlucht heerste. Na binnenkomst werd op de eerste en tweede etage een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. Er werden 199 hennepplanten aangetroffen, 19 lampen, 19 transformators, vier koolstoffilters en 6 ventilatoren. De stroom werd illegaal afgetapt. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld. De politie en stadswachten hebben de goederen afgevoerd en vernietigd. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Drachten: eenvoudige mishandeling
Zaterdag omstreeks 13.30 uur bevond een 13-jarige inwoner van Drachten zich in de buurt van het skateterrein op de Passchier Bollemanweg. Hier pakte een jongen van ongeveer dezelfde leeftijd hem vast en wilde zonder aanleiding met de 13-jarige vechten. Hij kreeg een knietje en een brandende sigaret in zijn gezicht, hetgeen een brandplek opleverde. De verdachte, die in het bezit van een skateboard was, is hem daarop gesmeerd. Namens de 13-jarige jongen is aangifte gedaan door een 44-jarige inwoonster van Drachten.

Wolvega: inbraak bedrijf
Tussen vrijdag 18.00 uur en zaterdag 17.00 uur is ingebroken in een bedrijfspand aan de Schuttevaerstraat. Men is via de zijkant het pand binnengekomen. In de kantine werd kleingeld uit twee automaten ontvreemd. Ook is een computer ontvreemd. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Aangifte wordt gedaan door een 57-jarige inwoner van Tollebeek.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 19.45 werd een 30-jarige automobilist uit Duivendrecht aangehouden op de Valeriusstraat. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 360 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uren. Omstreeks 22.50 uur werd op de Gerbrandyweg een 34-jarige automobilist uit Zwolle aangehouden. Ook hij had gedronken. Op het bureau blies hij 530 ug/l, goed voor een rijverbod van 5 uur. Zondag omstreeks 02.00 uur werd op het Ruiterskwartier een 21-jarige automobilist uit Marssum aangehouden. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 340 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uren

Langweer: aanhouding
Zaterdag omstreeks 18.00 uur wilden drie boten aanmeren in de haven aan de Pontdyk. Deze was vol. Vervolgens sprong een 25-jarige inwoner van Veenendaal in het water, zwom naar het kantoor van de havenmeester en ging met een bord staan zwaaien. Omstanders moesten aan de kant springen om niet te worden geraakt. Daarna verdween de verdachte in de richting van het dorp. Daar is hij aangehouden. Bij zijn aanhouding beledigde hij de politieagenten. Hij is overgebracht naar het politiebureau in Leeuwarden. Aangifte wordt gedaan door een 58-jarige inwoner van Langweer.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Zaterdag omstreeks 22.00 uur vernielde een 26-jarige inwoner van Leeuwarden een ruit van een winkel aan de Bleeklaan. Uit de etalage nam hij zes fietssloten mee. Daarna verdween hij op de fiets. Twee getuigen hebben de man gevolgd, maar raakten hem kwijt. Later kon de man worden aangehouden in de Sleedoornstraat. Hij is overgebracht naar het bureau. Aangifte is gedaan door een 54-jarige inwoner van Leeuwarden.

Wirdum: te snel en te veel gedronken
Zaterdag omstreeks 22.50 haalde een 53-jarige automobilist uit Gytsjerk op de A32 richting Leeuwarden met circa 170 kilometer per uur een opvallende politiewagen in. Bij de stoplichten bij Wirdum, waar 70 is toegestaan, reed hij 150 kilometer per uur. Hierop is de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Zijn rijbewijs werd ingevorderd omdat hij de maximumsnelheid ruim had overschreden. Op het bureau bleek teven dat de verdachte had gedronken. Hij blies 645 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uren.

Drachtstercompagnie: aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 21.55 uur reed een 30-jarige bromfietser, vermoedelijk zonder verlichting, uit Assen over de Skieding, in de richting van Drachten. Een 35-jarige inwoner van Ureterp reed, op een tractor met een dumper, in tegengestelde richting. Ook deze tractor had de verlichting niet volledig in orde. Een botsing was het gevolg. De Assenaar is met zwaar letsel verschillende botbreuken en een gecompliceerde open breuk overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. In verband met de zwaarte van het letsel en de operatie is afgezien van een bloedproef.

Drachten: verdachte aangehouden
Zondag omstreeks 00.05 uur gooide een 19-jarige inwoner van Drachten twee ramen in van een voordeur van een woning aan de Uitgang. Tevens had hij een deuk in een autoportier geschopt. De verdachte is op heterdaad aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aangifte is gedaan door een 53-jarige inwoner van Drachten.

Akkrum: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 02.55 uur werd een 30-jarige automobilist uit de gemeente Boarnsterhim aangehouden op De Stringen. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 450 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uren. Om 04.15 uur werd aan de Feansterdyk een 32-jarige automobilist uit Gorredijk aangehouden. Ook hij had gedronken. Op het bureau blies hij 295 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uren.

Sneek: openlijke geweldpleging
Zondag omstreeks 03.00 uur werden twee inwoner van Sneek, 23 en 17 jaar, aangehouden op het Schaapmarktplein, omdat zij op een fiets stonden te springen. Zij zijn overgebracht naar het bureau. Toen de politie even later bij de fiets terugkwam (hij had op slot gestaan) bleek de eigenaar, een 21-jarige inwoner van Sneek, zijn frustraties over zijn vernielde fiets inmiddels te hebben afgereageerd op een prullenbak, die van de standaard werd getrapt, en in het water was gegooid. Ook hij werd meegenomen naar het bureau.

Joure: rijden met drank op
Zondag omstreeks 04.00 uur werd een 16-jarige bromfietser uit Joure aangehouden op de Sinnebuorren. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 600 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur.

Heerenveen: inbraak winkel
Zondagochtend is ingebroken in een winkel aan het Golfpad. Men kwam binnen via het forceren van de deur en een raam. Ontvreemd werden drie golfsets, vier houten metal woods en 11 putters, met in totaal een waarde van circa 15.000 gulden. Aangifte is gedaan door een 34-jarige inwoner van Heerenveen.

Akkrum: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 07.15 uur kreeg de politie een melding dat een auto had getankt bij een benzinestation aan de Rijksweg A32 en daar een paaltje had omver gereden. De automobilist was er vandoor gegaan. Terwijl de politie richting Joure reed, zag zij bij hectometerpaal 48.5 een autoband op de linkerweghelft liggen. Even later werd de auto aangetroffen in een bocht op de vluchtstrook. De bestuurder, een 29-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 550 ug/l, goed voor een rijverbod van 5 uur.

Sneek: inbraak auto
Zondagochtend is ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Scherhemstraat. Men kwam binnen door het vernielen van een raampje. Ontvreemd werden 20 compact discs en een cd-speler. Aangifte is gedaan door een 22-jarige inwoner van Sneek.

Leeuwarden: fietsendieven aangehouden
Zondag omstreeks 03.20 uur reed een stadswacht, in zijn vrije tijd, over de Harlingersingel. Daar zag hij drie jongeren hem tegemoet fietsen: een had een fietswiel op zijn stuur, een tweede had een fiets op zijn schouder. De stadswacht informeerde de meldkamer. Ondertussen ging de stadswacht de drie jongens achterna. Een van de jongens wilde er vandoor gaan en probeerde de stadswacht te slaan. Hij wist de klap te ontwijken en heeft aangifte gedaan van bedreiging. Even later heeft de politie de drie Leeuwarders van 15, 16 en 16 jaar aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272