Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

13/08/01 Koningin en Prins Claus bij concert European Union Youth Orchestra te Amsterdam

Hare Majesteit de Koningin en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus der Nederlanden wonen maandagavond 13 augustus 2001 in het Concertgebouw te Amsterdam het concert bij van het European Union Youth Orchestra. Het jeugdorkest voert werken uit van Prokofjev (Suite uit De liefde tot de drie sinaasappelen), Schumann (Pianoconcert) en Stravinsky (Petroesjka). De dirigent is Paavo Järvi. Solistische medewerking wordt verleend door pianiste Imogen Cooper.

Het European Union Youth Orchestra is in 1974 opgericht met als doel via muziek de samenwerking en eenheid van de Europese jeugd te demonstreren. Het orkest bestaat uit jonge musici tussen de 14 en 23 jaar. Jaarlijks doen duizenden kandidaten uit de vijftien Europese lidstaten mee aan audities voor het orkest. Dirigenten als Bernhard Haitink, Sir Georg Solti, Carlo Maria Giulini en Leonard Bernstein hebben het orkest eerder geleid. Het jeugdorkest wordt gesponsord door de Europese Commissie, het Europees Parlement en de lidstaten van de Europese Unie.

Het optreden in het Concertgebouw maakt deel uit van een serie concerten waarin jeugdorkesten zich internationaal presenteren.