Vereniging Nederlandse Gemeenten

Persberichten

Telecomwet leidt tot chaos in de ondergrond

De VNG heeft geconstateerd dat gemeenten tegen allerlei knelpunten aanlopen bij de aanleg van kabels en leidingen voor de ICT- infrastructuur. De gemeenten onderkennen het belang van een goede ICT- infrastructuur voor de nationale economische ontwikkelingen. Het leggen van kabels en leidingen voor de ICT-sector gaat gepaard met veel graafactiviteiten in gemeentegrond.
Volgens de VNG moeten gemeenten betere instrumenten krijgen om overlast door graafwerkzaamheden tot een minimum te beperken. De VNG heeft 2 augustus jongstleden het Ministerie van Verkeer en Waterstaat een document aangeboden, waarin wordt voorgesteld om samen met de Telecombedrijven te komen tot een ander nationaal beleid voor ICT-infrastructuur.

Telecommunicatiewet

De uitgangspunten die in 1998 bij de opstelling van de Telecommunicatiewet zijn gehanteerd, blijken in de praktijk tot nauwelijks op te lossen knelpunten te leiden. Gemeenten behartigen enerzijds de belangen van burgers en bedrijfsleven, waar het gaat om een optimale ICT-infrastructuur. Anderzijds hebben gemeenten de taak om de openbare orde en veiligheid te handhaven. Zo zullen bij graafwerkzaamheden de toegankelijkheid en bereikbaarheid van woningen en bedrijven voor het verkeer gewaarborgd moeten blijven. Een ander knelpunt is de coördinatie van graafwerkzaamheden. De ondergrondse ruimte is schaars en zit al vol met kabels en leidingen. Nu en in de toekomst moet daar op een efficiënte en gestructureerde manier mee om worden gegaan.
Voorts ervaren gemeenten dat zij over onvoldoende sanctiemogelijkheden beschikken tegen illegaal graven. Ook hierin schiet de huidige wetgeving tekort. De VNG pleit voor meer zeggenschap bij de coördinatie van de aanleg van de ICT-infrastructuur. Alleen dan kunnen gemeenten op een goede manier optreden als beheerder van de openbare ruimte.

Concurrentie telecommarkt

Telecompartijen zijn actief met het aanleggen van een eigen infrastructuur, om hun concurrentiepositie veilig te stellen. De VNG pleit echter voor een andere invalshoek. Eén landelijke ondergrondse infrastructuur, die toegankelijk is voor alle aanbieders. Dit werkt zowel ruimte-, als kostenbesparend. Ruimtegebrek en chaos in de ondergrond worden op deze manier voorkomen. Telecombedrijven kunnen vervolgens concurreren via de aangeboden diensten.

De VNG ziet hierin een belangrijke rol voor het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Volgens de VNG moet het Ministerie als intermediair optreden en daarbij oog voor alle spelers in het veld hebben.

De VNG wil een bijdrage leveren aan het oplossen van een aantal knelpunten, door bijvoorbeeld een wijziging van de model-telecommunicatieverordening op te stellen. De VNG stelt voor om samen met het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en de Telecomsector te komen tot een nieuw nationaal beleid omtrent de ICT-infrastructuur.

6 augustus 2001