Politiebericht Eindhoven e.o. 13-08-2001

1e Persbericht 13 augustus 2001


Persberichten uit de regio:

Helmond: Optimale samenwerking leidt tot beëindiging van railincidenten
De Politie van de afdeling Helmond Oost heeft in nauwe samenwerking met het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), divisie Spoorwegpolitie, team Oost-Brabant / Noord- Limburg (OBNL), een onderzoek verricht naar aanleiding van een groot aantal railincidenten. Deze vonden plaats tussen december 2000 en april 2001 op de spoorbaan tussen Station Brouwhuis en de gemeentegrens tussen Helmond en Deurne. Ook buurtbewoners en organisaties gevestigd in de wijk Brouwhuis hebben daar waar mogelijk hun volledige medewerking verleend aan het onderzoek. Hieruit zijn in eerste instantie 10 verdachten naar voren gekomen.

Het gaat hierbij om twee groepen jongeren die tussen december 2000 en april 2001 het treinverkeer op het baanvak tussen Brouwhuis en Deurne in totaal ruim 60 keer in gevaar hebben gebracht. De totale schade door deze incidenten wordt geschat op enkele tonnen. Beide groepen opereerden onafhankelijk van elkaar. De eerste groep gooide stenen naar treinen, legde stenen en boomstammen op het spoor en heeft een olievat op het spoor gezet. Vier jongens (11, 12, 14 en 15 jaar) uit Helmond worden verdacht van deze incidenten. Zij zijn in de tweede week van mei 2001 uitgenodigd voor een gesprek op het politiebureau. Na verhoor zijn zij heengezonden. Tegen hen wordt een proces-verbaal opgemaakt. De tweede groep heeft prikkeldraad en ijzerdraad over de bovenleidingen gegooid. De trein neemt deze draden mee waardoor er kortsluiting ontstaat. Hierdoor werden diverse stroomafnemers, die op een trein zijn bevestigd, beschadigd en kwamen treinen stil te staan. Het treinverkeer ondervond hier in de gehele regio grote hinder van. Het onderzoek bracht de politie op het spoor van zes verdachte jongens (15, 16, 17, 18, 19 en 21 jaar) uit Helmond. Op 28 juni werd een 21-jarige verdachte uit Helmond aangehouden en op 29 juni een 15-jarige. Beiden zijn na in verzekering stelling naar huis gestuurd. Het onderzoek wees uit dat zij geen strafbare feiten hadden gepleegd met betrekking tot de railincidenten. Op 26 en 27 juli werden de andere vier verdachten uitgenodigd op het politiebureau voor een gesprek. Na verhoor zijn zij naar huis gestuurd. Ook tegen hen wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Als gevolg van de incidenten zijn er geen persoonlijke ongelukken gebeurd. Nadat de politie de eerste verdachten heeft gehoord is er geen sprake meer geweest van overlast op het betreffende baanvak. De politie onderzoekt op dit moment de betrokkenheid en de rol van de acht resterende verdachten bij de verrichte incidenten. Het is niet uitgesloten dat er nog meer aanhoudingen plaatsvinden.