Actueel

President Zutphen wijst vorderingen van de gebruikers en eigenaren van de recreatiewoningen af in de gemeente Harderwijk
Bron: Rechtbank Zutphen

Datum actualiteit: 13-08-2001

Gemeente Harderwijk mag gegevens over bewoning recreatiewoningen blijven gebruiken

Bij vonnis van 10 augustus 2001 heeft de president van de Zutphense Rechtbank de vorderingen van de gebruikers en eigenaren van de recreatiewoningen in de gemeente Harderwijk tegen de gemeente Harderwijk afgewezen.

Het geschil
De gemeente had een bureau, MB-All B.V. i.o., ingeschakeld dat controleerde en registreerde of er geen permanente bewoning plaatsvond in de genoemde recreatiewoningen in strijd met het bestemmingsplan. De gebruikers en eigenaren vroegen in Kort Geding stopzetting van de controles, de registraties en het gebruik daarvan voor de uitvoering van het gemeentelijk beleid, ook nadat de gemeente op 4 juli jl. een "Reglement voor het bestand eigenaren en gebruikers van recreatiewoningen" (Privacyreglement) had vastgesteld.

Beoordeling
De president oordeelt dat een kort geding procedure niet dient om in het verleden gemaakte fouten recht te zetten, maar om een voorziening te geven die van belang kan zijn voor de toekomst. Hij verwijst daarbij naar de uitspraak d.d. 12 juni 2001 van de president van de rechtbank Arnhem, die op grond van de wijze van controleren en de registratie van de gegevens door het bedrijf MB-All B.V. i.o. in de periode voor de vaststelling van het privacyreglement door de gemeente, dit bedrijf had bevolen om deze werkzaamheden stop te zetten en het verzameld materiaal aan de bewoners af te geven. De Zutphense president stelt nu vast dat de gemeente toen geen partij was en zich aan het Arnhemse kort geding vonnis niet hoefde te storen. Inmiddels is een privacy-reglement vastgesteld dat de bewoners nu rechten op inzage in de verzamelde gegevens verschaft en zo nodig aanspraak op correctie. Meer mogen ze van de gemeente op grond van de privacy-wetgeving niet verlangen.
De situatie na het privacy-reglement

De president stelt vast dat het een taak van de gemeente is om er toezicht op te houden, dat de voorschriften van het ter plaatse geldende bestemmingsplan niet worden overtreden. De nieuwe controles moeten dan ook in dit licht worden bezien.
De actuele situatie, die van na de totstandkoming van het privacyreglement, is van doorslaggevend belang in dit kort geding. Nu voortzetting van de controles niet meer onwettig is, wijst de president het gevorderde verbod af.
Ook het feit dat de gemeente nog gebruikt maakt van gegevens die voor de vaststelling van het privacyreglement waren verkregen is niet onrechtmatig.

De president oordeelt dat de vaststelling en de ter inzage legging van het privacyreglement weliswaar laat zijn geschied, doch de registratie daarvan op 4 juli jl. heft de onwettige situatie op. Als gevolg daarvan hebben de bewoners thans de mogelijkheid om onjuiste gegevens te wijzigen, terwijl ook de wijze waarop de gegevens zijn verkregen aan de orde kan worden gesteld. Er kan zelfs in individuele gevallen een eis tot schadevergoeding aan de rechter worden voorgelegd.

De president van de rechtbank heeft de vorderingen afgewezen en de eisers in de kosten van dit geding veroordeeld.

Nadere informatie: Rechtbank Zutphen, telefoon (0570) 59 35 00.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AB3308
(Zie het originele bericht)