Ingezonden persbericht


11 augustus 2001 - Amsterdam

Aktivisten waarschuwen publiek voor meer politiegeweld bij demonstraties

Amsterdam, 11 augustus 2001: Maandag 13 augustus om 13:30 zal een publieke demonstratie plaatsvinden, vanaf het Centraal Station in Amsterdam naar het Italiaanse consulaat aan de Herengracht 581, om aldaar een mobiele overzichtsexpositie van het recente politiegeweld in Genua en andere steden aan te bieden (onder voorwaarde dat de expositie 2 weken te bezichtigen is). Met straattheater wordt het politiegeweld gereconstrueerd, terwijl de 'Rhythms of Resistance' sambaband speelt tijdens de optocht, die loopt van het Centraal Station via Nieuwendijk, Dam, Kalverstraat, Reguliersbreestraat en Rembrandtplein naar het Italiaanse consulaat, en weer terug naar de Dam, waar vanaf 15:30 toespraken worden gehouden, en nietsvermoedende voorbijgangers gecontroleerd zullen worden op gevaarlijk wapen- en kledingbezit.

Twee inwoners van Amsterdam (die deel uitmaken van een groep van 25) worden maandagochtend in Italië gehoord. De aktivisten willen hen steunen en het publiek eraan herinneren dat dit niet de eerste keer is dat de autoriteiten met bruut geweld op demonstranten hebben gereageerd, en dat het ook niet de laatste keer zal zijn.

Een aktivist zegt: "We zien de laatste jaren een dramatische toename in het gebruik van repressie door de autoriteiten bij protesten. In de afgelopen maanden alleen al werd een demonstrant neergeschoten bij de EU-top in Göteborg, werden drie anti-IMF demonstranten in Papua Nieuw Guinea doodgeschoten, en werd een aktievoerder door de politie doodgeschoten in Genoa. Niet alleen in Italië, maar overal in de zogenaamde 'vrije wereld' wordt vrijheid van meningsuiting gecriminaliseerd."

Op 1 augustus bezette een groep aktivisten al het Italiaanse consulaat uit protest tegen het politiegeweld, en voor de onmiddellijke vrijlating van de politieke G8- gevangenen. De Italiaanse ambassadeur, Giorgio Testori, verzekerde de aktievoerders toen dat niemand meer vastzat, iets wat pertinent onwaar bleek. Op dit moment zitten nog 41 mensen al drie weken vast in een Italiaanse cel.

De mobiele straat-expositie zal de voorvallen van politiegeweld tijdens demonstraties van de afgelopen tijd met elkaar verbinden, en een lege plek openlaten voor de volgende slachtoffers. Een volgende aktievoerder zegt: "De gewelddadige reaktie van de autoriteiten is een poging om legitieme zorgen te onderdrukken, zoals de vernietigende impact van economische globalisering en het wereldwijde milieu- en sociale onrecht. Het is blijkbaar gemakkelijker voor de machtigen der aarde om deze zorgen te beantwoorden met geweld dan met een echte andere, socialere politiek. We zijn hier vandaag om het publiek hiervan bewust te maken, en om de wereld te laten zien dat de repressieve reaktie van de autoriteiten mensen nooit zal tegenhouden om aktie te ondernemen in de toekomst."

Perscontacten: Flip (06 1783 6486) en Frank (06 2440 0453)

Achtergrond:

Het geweld van de neoliberale economische politiek die door IMF, Wereldbank en WTO worden gepromoot en geformuleerd op bijeenkomsten zoals de G8 en het WEF, liggen ten grondslag aan de bezwaren van de demonstranten. Jaarlijks zouden de levens van 7 miljoen kinderen gered kunnen worden als schuldenaflossing van de 'ontwikkelings-' naar de 'ontwikkelde' wereld zou worden omgezet in gezondheid en onderwijs (bron www.wdm.org.uk)