Politie Amsterdam-Amstelland

Dealer uit disco
13-8-2001. Medewerkers van een discotheek in de Rembrandtpleinbuurt hebben zondag een 20-jarige man aangehouden die pillen probeerde te verkopen aan bezoekers. Hij werd overgedragen aan de politie en ingesloten voor overtreding van de Opiumwet. De politie nam 21 pillen in beslag.
Automobilist overleden
13-08-01. Bij een eenzijdig ongeval in Diemen is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 22-jarige automobilist om het leven gekomen. Zijn 17-jarige vriendin is met rugletsel in een ziekenhuis opgenomen en is niet in levensgevaar. Het ongeval gebeurde rond halfdrie op de Diemerpolderweg, een parallelweg van de A-1. De chauffeur, een inwoner van Diemen, verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur en reed tegen een boom. Hij zat bekneld en overleed ter plaatse.



Autopassagiere komt om
13-08-01. Politiepersoneel van wijkteam Autosnelwegen heeft zaterdagmiddag op de A-10-Oost een 37-jarige automobilist aangehouden in verband met dood door schuld. Hij wordt ervan verdacht door onverantwoordelijk rijgedrag de dood van zijn 30-jarige passagiere te hebben veroorzaakt. De verdachte is in verzekering gesteld en wordt vandaag (maandag) voor de officier van justitie geleid. Getuigen verklaarden dat de chauffeur van de stationwagen zich op de Jaagweg al te buiten ging aan agressief rijgedrag zoals gevaarlijk inhalen en kleven (=dicht op voorgangers rijden). Op de A-10-Noord richting A-10-Oost, zou de chauffeur ruzie hebben gekregen met een andere automobilist. Vlak na de Zeeburgertunnel probeerde hij iemand met hoge snelheid rechts in te halen. Toen dat niet ging, stond hij boven op de rem en raakte zijn auto in een slip. De stationwagen sloeg over de kop en belandde in de vangrail. De 30-jarige passagiere was via de achterklep naar buiten geslingerd en werd zwaargewond naar een ziekenhuis overgebracht. Kort na aankomst overleed het slachtoffer daar. Een tweede passagiere is met lichtere verwondingen naar een hospitaal gebracht.



Gewonde bij straatroof
13-08-01. Zondagochtend is in of bij het Centraal Station een 23-jarige man uit Castricum beroofd. Het slachtoffer werd ook in zijn zij gestoken en ging direct op eigen gelegenheid naar huis. Later is hij medisch behandeld in een ziekenhuis in IJmond. Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. Van de dader of daders ontbreekt ieder spoor.



Gewonde bij eenzijdig ongeval
13-08-01. Zondagochtend is bij een eenzijdig ongeval op de aansluiting van de Nieuwe Leeuwarderweg met de A-10-Noord een 32-jarige automobilist gewond geraakt. De Amsterdammer raakte door nog onbekende oorzaak in een slip, sloeg een paar keer over de kop en kwam in het talud terecht. De brandweer knipte de auto open waarop het gewonde slachtoffer uit zijn benarde positie kon worden bevrijd. De chauffeur is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis overgebracht

Autodief aangehouden
13-08-01. Agenten van de wijkteams Amstelveen en Aalsmeer hebben vannacht (zondag op maandag), na een achtervolging in de buurt van de landingsbanen van de Schiphol, een man aangehouden die in een gestolen auto reed. De verdachte is een 32-jarige inwoner uit Woerden. De Audi waarin hij reed was ontvreemd in Steenbergen (Noord-Brabant).Hij kreeg de politie achter zich aan bij de Kleine Noorddijk in Aalsmeer. De man reed plotseling hard weg toen hij een surveillanceauto in de gaten kreeg. Hij vluchtte richting Schiphol en verliet daar op een gegeven moment de gestolen auto. De agenten zochten de omgeving af en troffen hem aan in de buurt van de landingsbanen. De verdachte wordt overgedragen aan de politie van Steenbergen.



Auto met Polen te water
13-08-01. Zaterdagavond rond elf uur is op de Oosteinderweg in Aalsmeer een auto met drie Poolse inzittenden te water geraakt. Buurtbewoners haalden betrokkenen eruit. Toen de politie ter plaatse kwam, lagen ze te slapen in een tuin. Het drietal was zwaar beschonken en lag hun roes uit te slapen. Wie van de drie de bestuurder van de auto was, kon niet worden vastgesteld. De mannen zijn inmiddels heengezonden.
Gewelddadige beroving
13-8-2001. In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn twee Italiaanse toeristen op het parkeerterrein van een camping aan de Zuider IJdijk beroofd van geld en identiteitspapieren. De berovers waren drie gemaskerde mannen die met een vuurwapen dreigden toen de slachtoffers hun auto parkeerden. Na de straatroof verdwenen de daders lopend in de richting van de Amsterdamse brug. De slachtoffers bleven ongedeerd.



Vechtpartij kost leven
13-8-2001. In de nacht van zaterdag op zondag is in een ziekenhuis een 41-jarige Amsterdammer overleden die de nacht daarvoor bij een vechtpartij betrokken was. Het incident deed zich voor aan de Nieuwe Tuinstraat. Een 25-jarige kennis van het slachtoffer wilde voorkomen dat de beschonken man in zijn auto zou stappen. Dit leidde tot een ruzie en onderlinge gewelddadigheden. Sectie wees uit dat het slachtoffer als gevolg van hoofdletsel overleed.

Bij de vechtpartij viel het slachtoffer op de grond en liep daarbij een hoofdwond op. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht en moest onderweg door verplegend personeel in bedwang worden gehouden. In het ziekenhuis volgden diverse onderzoeken. Na op de intensive care te hebben gelegen, kwam de patiënt op een gewone zaal terecht. In de loop van de zaterdag ontving hij bezoek. In de daaropvolgende nacht werd de man naast zijn ziekenhuisbed aangetroffen. Hij bleek te zijn overleden.



Kind valt uit raam
13-8-2001. Vrijdagmiddag is een zesjarig jongetje gewond geraakt na een val uit het raam van een woning aan de Van Speijkstraat. De jongen zat met zijn knieën op bed en hing uit het raam op de eerste verdieping om zijn vader gedag te zwaaien. Het kind verloor zijn evenwicht, viel en kwam op straat terecht. Het traumaheli-team landde in de buurt en verleende medische hulp. Het kind is met onder meer hoofdletsel in een ziekenhuis opgenomen op de intensive care. Hij is niet in levensgevaar.



Man schiet op mensen
13-8-2001. In de nacht van vrijdag op zaterdag deed zich een schietpartij voor vlakbij een café op Wisseloord. De politie formeerde een afzetting en kamde de buurt uit. De schutter werd echter niet gevonden. Hij zou om onbekende reden diverse keren van dichtbij op mensen hebben geschoten. Aangezien niemand gewond raakte, is de kans groot dat het om een alarmpistool gaat.



Frontale botsing
13-8-2001. Bij een frontale botsing raakten vrijdagmiddag op de Langbroekdreef twee personenauto's total loss. De aanrijding ontstond toen een van de bestuurders door nog onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft terechtkwam. Ze kwam bekneld te zitten en werd uitgezaagd door de brandweer. De vrouw leek ernstig gewond, maar mocht na het onderzoek vrij snel het ziekenhuis verlaten. De bestuurder van de andere auto was licht gewond. Hij werd ter plaatse behandeld.

Zie ook Verkeer.



Autodief aangehouden
13-8-2001. Zaterdagavond is bij Eeftink een 32-jarige man uit Almere aangehouden. Hij reed in een auto die gestolen was, maar nog niet in het Opsporingsregister stond. De politie belde de eigenaar. De man stond op de camping en verkeerde in de veronderstelling dat zijn auto bij de Gouden Leeuw in de parkeergarage stond.

Zie ook Gestolen auto's.


Tankstation overvallen
13-8-2001. Vrijdagmiddag is een gewapende overval gepleegd op een benzinestation aan de Burgemeester Fockstraat. Drie mannen bedreigden het personeel met vuurwapens en maakten geld buit. Het trio verdween in een auto. Niemand raakte gewond.

Zie ook Overvallen en straatroof.


Mishandeling buschauffeur
13-08-01. Vannacht (zondag op maandag) is een 46-jarige buschauffeur mishandeld. Hij kreeg het aan de stok met een circa 17-jarige passagier die problemen had met het aantal strippen dat moest worden afgestempeld. Het slachtoffer liep een gebroken neus op. De dader is spoorloos. De passagier stapte in bij het Muiderpoortstation en wilde naar Amsterdam-Noord. De problemen ontstonden toen de bus al weer reed. Bij de halte van de Soembawastraat sloeg de passagier de chauffeur op zijn gezicht en verliet hij de bus. De gewelddadige man rende weg in de richting van de Bataviastraat. De chauffeur is per ambulance naar een ziekenhuis overgebracht. Hij had een gebroken neus, een gekneusde of gebroken kaak en mogelijk ook een hersenschudding