Nederlandse Vereniging van journalisten

CAO-onderhandelingen publieke omroep starten moeizaam

De onderhandelingen over een nieuwe omroep-CAO zijn deze week van start gegaan.
De NVJ heeft samen met de andere vakorganisaties haar voorstellen toegelicht.
Naast een behoorlijke loonsverhoging en een uitbreiding van de eindejaarsuitkering wordt een verlenging van de F, G en H-schalen bepleit. Ook wordt er verbetering gevraagd van de positie van medewerkers met een tijdelijk contract en een afdwingbaar recht op een 4-daagse werkweek. Tenslotte willen we concrete afspraken maken over een geheel nieuw loongebouw voor de omroep.

Wij beschouwen dit eisenpakket als een zeer reëel uitgangspunt voor een nieuwe omroep-CAO, gelet op de hoge inflatiecijfers, de achterstandspositie in beloning van omroeppersoneel en de CAO-akkoorden die bij andere bedrijven zijn afgesloten.

De werkgevers lijken echter een geheel andere benadering te hebben gekozen. In hun eerste reactie op de voorstellen bepleiten zij een beperkte loonsverhoging en worden de andere (salaris)eisen van de vakorganisaties grotendeels van de hand gewezen.

Een verontrustende opstelling, die weinig oog heeft voor de ontevredenheid, die er bij een groot deel van het personeel bestaat over de beloning bij de omroep en de harde cijfers die de NVJ op dit punt gepresenteerd heeft.

De eerste echte onderhandelingsronde zal a.s. maandag (20 augustus) beginnen. Hopelijk zal voor deze tijd het besef bij de werkgevers doordringen dat in deze CAO-onderhandelingen serieus gepraat zal moeten worden over onze voorstellen voor de broodnodige verbeteringen van de CAO.