Ingezonden persbericht

Persbericht d.d. 15 augustus 2001

Hitte perfect kraambed voor pasgeboren kameel
Goede aanvulling in het nieuwe Azië-gebied

In de afgelopen nacht is er een kameel geboren in Safari Beekse Bergen. Het dier is op de Aziatische vlakte van het park ter wereld gekomen. De voorspelde hitte van vandaag is natuurlijk een perfect kraambed voor het jonge dier. De directie van het park is erg blij met de geboorte omdat het al weer zes jaar geleden was sinds de geboorte van de laatste kameel in Safari Beekse Bergen. Bovendien is het jonge dier een perfecte aanvulling in het vernieuwde Azië-gebied.

De kamelen die in het park leven komen uit de woestijnen van Azië. Ze zijn zowel tegen hitte als kou bestand. Hun neusgaten zijn afsluitbaar en ze hebben lange wimpers als bescherming tegen het zand. De tenen spreiden wijd uit als het gewicht op de poten komt. Het eeltkussen onder de poten en de eeltplaten op de borst zijn de bescherming tegen de hitte van het zand. Als kamelen rusten, liggen zij altijd met de kop naar de zon. Op deze manier worden ze zo min mogelijk aan straling blootgesteld. In de bulten van de kameel zit geen water maar vet. Het is een voorraad voedsel die zij kunnen gebruiken wanneer er voor langere tijd geen voedsel te vinden is. De dieren kunnen ook erg lang zonder water. Dit komt omdat ze binnen tien minuten 135 liter water kunnen drinken. Daarnaast verliezen de dieren minder vocht via urine en ontlasting. Bovendien kan de kameel zijn lichaamstemperatuur laten schommelen tussen de 34 en 40 graden waardoor het dier minder snel zweet.

De paartijd van de dieren is normaliter in februari of maart . Het mannetje is dan erg agressief en vecht met andere mannetjes om uiteindelijk zo veel mogelijk te paren. Het mannetje imponeert het vrouwtje door met zijn geurklieren tegen haar aan te wrijven. Vervolgens gaat het vrouwtje liggen en vindt er een paring plaats die ongeveer 15 minuten kan duren. Na een draagtijd van 12 tot 13 maanden wordt het eventuele jong geboren. De moeder ligt hierbij op de grond. Na twee uur kan het jong haar moeder volgen. Het jong zal dan gedurende 20 maanden gezoogd worden.

De groep kamelen bestaat nu uit zes exemplaren. Zij zijn zowel vanuit de Safaribus als vanaf de Wandelsafari te bewonderen. Langs de Wandelsafari ligt ook het vernieuwde Azië-gebied met o.a. gibbons, kleinklauw-otters en rode panda's. Safari Beekse Bergen is in augustus dagelijks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur, voor meer informatie kunt u bellen met 0900-2335732 (35 cent per minuut) of www.beeksebergen.com