Koninklijke bibliotheek

Enig complete exemplaar van 16e-eeuws schoolboekje verworven

De KB heeft op een veiling in Brussel een uniek zestiende-eeuws schoolboekje weten te verwerven. Het gaat om het enig complete exemplaar van Epigrammata ad Falconem van Baptista Mantuanus: "Korte gedichten opgedragen aan notaris Valk".

Lesmateriaal zoals dit werd door leerlingen versleten en vroeger vaak niet de moeite van het bewaren waard gevonden. Van deze Deventer druk uit 1521 waren tot nu toe alleen fragmenten bekend in het Gemeentearchief van Kampen.

Uitgaven van de gedichten van Baptista Mantuanus (1448-1516), een Italiaanse carmeliet, werden in zijn tijd veel gebruikt bij het onderwijs aan de Latijnse scholen. Op de titelpagina wordt zijn werk aanbevolen door Henricus van Almelo, schoolhoofd in Gorcum. Daarvoor was deze werkzaam in Utrecht, waar in 1518 een dichtbundel van hem verscheen.

De zeer vele aantekeningen in handschrift bewijzen het intensieve gebruik, al hoort het tekeningetje op de laatste onbedrukte pagina niet bij de Latijnse les.

De KB bezit een uitgebreide collectie oude drukken, waaronder veel incunabelen en postincunabelen. De oude drukken, ook dit schoolboekje, zijn in te zien bij de afdeling Bijzondere Collecties.

Baptista Mantuanus, Epigrammata ad Falconem, Deventer, Albert Pafraet, 1521. 4o, 16 bladen (Nijhoff/Kronenberg 186). Aangekocht op de veiling Devroe & Stubbe, Brussel, 15-16 juni 2001, nr. 621. Aanvraagnummer: 2901 C 32.

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland