Verbond van verzekeraars

Vakantiegangers zijn geen fanatieke verzekeringnemers

In een reisspecial van Het Verzekeringsblad staan de uitkomsten van een uitgebreid onderzoek naar het reisgedrag van de Nederlandse consument. Het onderzoek geeft een vergelijking van 1997-2000 en is uitgevoerd door het NIPO. Uit het onderzoek bleek onder meer dat een groeiend aantal Nederlanders zonder adequate reisverzekering naar het buitenland gaat.

Twaalf procent van de 9.690.000 Nederlanders heeft geen speciale reisverzekering afgesloten voor ze de deur uitgingen. De indruk bestaat dat het vooral gaat om jongeren, maar ook mensen die op het laatste moment een vakantie boeken.

Het RTL4-journaal was naar aanleiding van het onderzoek geïnteresseerd in het onderwerp en vroeg het Verbond om een reactie. Het is stom om je niet te verzekeren. Voor de prijs van gemiddeld een pilsje per dag ben je goed verzekerd. Zo heeft woordvoerder van het Verbond, Hennie Zoontjes, gereageerd op de vraag waarom mensen een verzekering moeten nemen voor hun vakantie. Beter te veel verzekerd dan te weinig. Vanuit alarmcentrales krijgen wij voortdurend meldingen van ronduit rampzalige gevolgen voor reizigers die zich niet hebben verzekerd. Het risico schuilt vooral in een eventuele medische behandeling in het buitenland en de repatriëring.

Het Verbond wijst erop dat op de valreep, of soms tijdens de vakantie nog, verzekeringen kunnen worden afgesloten. Dat kan bijvoorbeeld op Schiphol en bij de Grenswisselkantoren en zelfs op bestemming.

Bondig, augustus 2001